Baby zeehondje vrolijkt patiënten op in het Westfriesgasthuis

17/03/2009 09:00

Westfriesgasthuis

Het Westfriesgasthuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een robot baby zeehond inschakelt voor de patiënten op de kinderafdeling en de afdeling Geriatrie. De therapeutische zeehond, genaamd Paro, vrolijkt mensen op, stimuleert communicatie en verlaagt de bloeddruk van de patiënten. Paro reageert op aanrakingen, produceert zeehondgeluiden en kan zelfs stemmen herkennen.

Comfort en welzijn

Patrick Edgar, Voorzitter Raad van Bestuur Westfriesgasthuis: "Wie Paro ziet, vergeet dat dit baby zeehondje een robot is en wil haar aaien, knuffelen en tegen haar praten. Voor Paro zorgen, biedt afleiding voor onze kleine patientjes. Ook is gebleken dat Paro bij geriatrisch patiënten een gunstige invloed heeft op het gedrag en de stemming. Ze komen door Paro sneller los, laten vaker blijdschap zien en leggen door het huisdier ook makkelijker contact met elkaar. Paro staat zelfs in het Guiness book of World Records als beste welzijnsrobot ter wereld. Voor het Westfriesgasthuis is het, naast het bieden van goede persoonlijke zorg, ook erg belangrijk om meer aandacht te besteden aan het comfort en welzijn van onze patiënten. Paro is hier een mooi voorbeeld van. Andere voorbeelden in ons ziekenhuis zijn bijvoorbeeld dat patiënten mogen kiezen wat ze willen eten en wanneer zij de maaltijd geserveerd krijgen, we hangen kunstwerken aan de muur om ruimtes op te fleuren en patiënten op de polikliniek worden via moderne TV-schermen geïnformeerd over de wachttijd terwijl ze genieten van een gratis kopje koffie of thee

Over Paro

Paro is een therapeutische robot in de vorm van een baby zeehond. Dit zeehondje heeft een kalmerend effect en ontlokt emotionele reacties van patiënten. Paro heeft sensoren en reageert op aanrakingen door het bewegen van de staart en het openen en sluiten van de ogen. Tevens reageert Paro op geluiden en kan het stemmen herkennen. Het kan emoties tonen zoals verbazing, blijdschap en boosheid en het produceert klanken die lijken op een echte baby zeehond.

Over het Westfriesgasthuis

Westfriesgasthuis is een modern, regionaal opleidingsziekenhuis met vestigingen in Hoorn, Enkhuizen en Heerhugowaard. In totaal zijn 2.000 personen werkzaam in het Westfriesgasthuis. Jaarlijks worden ongeveer 17.000 patiënten opgenomen, er zijn 95.000 verpleegdagen en 236.000 polikliniek bezoeken.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.