Siemens

Persbericht

0903.169

Den Haag, maandag 16 maart 2009

Nieuwe KNX-sensoren van Siemens voor buitenopstelling bij gebouwenautomatisering

Siemens heeft het Gamma-leveringsprogramma voor huis- en gebouwenautomatisering verder uitgebreid. De weercentrale AP 257/21, het weerstation WS1 AP 257/31 en de windsensor AP 257/41 zijn voor het besturen van markiezen en jaloezieën in utiliteitsgebouwen en woningen. De bewegingsmelder AP 251 is voor het inschakelen van verlichting en het geven van een alarmsignaal.

De weercentrale AP 257/21 kan signalen verwerken van alle sensoren, die met het weer te maken hebben. Voorbeelden zijn wind, licht, schemering, temperatuur en neerslag. Bovendien kan de centrale de zonnewering aansturen. De nieuwe weercentrale kan deze aansturing tegelijkertijd uitvoeren bij in totaal acht verschillende gevelgedeelten van gebouwen. De gemeten waarden worden via de geïntegreerde KNX-interface overgedragen naar actuatoren, ook wel aktoren genoemd, die de zonnewering activeren. Op die manier kan de weercentrale jaloezieën in- en uitschakelen en de horizontale en verticale bewegingen van jaloezielamellen aansturen overeenkomstig de stand van de zon. Bovendien regelt de interne besturing van de AP 257/21 de lichtinval tot een instralingsafstand in het gebouw, waarbij de gebruiker die afstand zelf kan bepalen. De weercentrale heeft een compacte uitvoering en is gemakkelijk te monteren. Men kan de sensoren rechtstreeks aansluiten.

Als aanvulling op de geavanceerde functionaliteit van de weercentrale AP 257/21 heeft Siemens ook het weerstation AP 257/31 op de markt gebracht. Dit weerstation heeft een vergelijkbare functie-omvang, die is afgestemd op een vereenvoudigde besturing voor vier gebouwgevels.

De windsensor AP 257/41 beveiligt jaloezieën tegen stormschade. Als de sensor een ingestelde waarde voor de windsnelheid meet worden actuatoren ofwel aktoren aangestuurd om de jaloezieën op te halen of de markiezen te sluiten. Via de geïntegreerde KNX-interface is een aantal windsensoren met een weerstation te verbinden om de zonnewering bij alle zijden van het gebouw aan te sturen. De windsensor is geschikt tot windkracht 12 ofwel extreem zware storm. De windsensor meet de verplaatsingssnelheid van de lucht zonder dat er mechanisch bewegende delen aan te pas komen. De sensor heeft geen onderhoud nodig.

Nieuw is ook de bewegingsmelder AP 251 voor buitenopstelling. Deze sensor schakelt s nachts bij een geconstateerde beweging een verlichting in. De sensor kan ook een alarmsignaal afgeven. Dit signaal wordt via de KNX-interface doorgegeven aan een beveiligingscentrale. De bewegingsmelder heeft een waarnemingshoek van 290°. Hierdoor kan men de sensor ook tegen de dakrand van een gebouw plaatsen. De sensor is eenvoudig te monteren. Men kan de gemonteerde sensor met een afstandbediening vanaf de begane grond instellen, waarbij voor het overdrachtssignaal gebruik wordt gemaakt van infraroodcommunicatie. De sensor is ook rechtstreeks in te stellen met toetsen op het apparaat. Bovendien kan men de sensor op afstand instellen met behulp van data-overdracht via de KNX-interface. De bewegingsmelder AP 251 is leverbaar in de kleuren titaanwit en antraciet.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation, Ron Nielen
Tel: (070) 333 1052
E-mail: ron.nielen@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo