FNV

FNV regelt eerste schadevergoeding voor burnout in onderwijs

Voor het eerst heeft een docent een schadevergoeding ontvangen vanwege een burnout. Dat maakt het Bureau Beroepsziekten van de FNV vandaag bekend. BBZ-directeur Jan Warning: "Niet eerder is een claim van een werknemer met deze beroepsziekte in het onderwijs gehonoreerd. We hopen dat er op den duur een preventieve werking vanuit gaat."

Arslan Urek (1956) was in de jaren negentig eerstegraads docent Turks op een Rotterdamse scholengemeenschap . Het (keuze)vak werd echter niet serieus genomen, zeker niet door de schoolleiding. Urek: "Elk jaar opnieuw was er bij het begin van het schooljaar nog geen rooster beschikbaar. Meestal kon ik pas in december beginnen met lesgeven. Er was ook onvoldoende lesmateriaal aanwezig. Lessen werden tegelijkertijd voor verschillende niveaus gegeven. Leerlingen kregen geen sancties bij misdragingen of onterecht verzuim."

Urek had last van slapeloosheid, kreeg concentratieproblemen en raakte zijn zelfvertrouwen kwijt. Hij meldde zich ziek en kwam in de WAO. De diagnose was: burnout. In 2003 meldde hij zich bij Bureau Beroepsziekten FNV, dat nu een schikking heeft weten te treffen. Om reden van privacy maakt het bureau de hoogte van de schadevergoeding niet bekend.

"Deze zaak is een typisch voorbeeld van structureel gebrek aan ondersteuning", meent Jan Warning van Bureau Beroepsziekten FNV. "De school had een werkbare situatie voor Urek moeten creëren. Een belangrijk argument was dat de docent zelf meerdere keren, ook op schrift, had aangegeven op deze manier niet te kunnen werken."

Het onderwijs in Nederland staat op de zevende plaats van de sectoren met beroepsziekten. Opvallend is dat hier werknemers bijna uitsluitend te maken hebben met psychische klachten. Bureau Beroepsziekten hoopt dat deze schikking leidt tot meer aandacht voor het personeel in het onderwijs. Warning: "Het is zaak dat er serieus naar deze werknemers geluisterd wordt. Verwaarlozing van personeel leidt tot ziekte."

Urek heeft geprobeerd zich om te laten scholen, maar kan zich nog steeds slecht concentreren. Op dit moment werkt hij voor twintig uur in de week als taxichauffeur...

FNV
Paulus Plas 020 - 58 16 553