Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 17 maart 2009

Nieuwe ideeën bewoners inrichting Hogewegzone

Veel bewoners geconsulteerd over stedenbouwkundig ontwerp

Honderddrieëndertig bewoners en jongeren hebben in een korte periode concrete wensen ingebracht aan het stedenbouwkundig programma van eisen voor de Hogewegzone in Amersfoort. Bewoners deden mee aan vier verschillende workshops, die als werkateliers fungeerden. Daarbij werd aan de hand van beeldmateriaal over wonen, levensbestendig wonen en de openbare ruimte meegedacht.

De Hogewegzone ondergaat over een aantal jaren een complete verandering. Er komen nieuwe woningen, een zwembad en een sporthal. In het najaar 2008 heeft de gemeenteraad gekozen voor het Groene Poortmodel. Dit model wordt verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan.

Kinderen
Tijdens de participatie waren ook veel kinderen en jongeren betrokken. Kinderen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar hebben maquettes ontworpen, die vorige week zijn gepresenteerd. Bovendien is met elf jongeren tussen 16 en 22 jaar gediscussieerd over de nieuwe wijk. Dit is gedaan aan de hand van referentiebeelden. Tevens zijn jongeren van Young Vision betrokken. De inbreng van iedereen wordt zoveel mogelijk verwerkt in het stedenbouwkundig ontwerp van de Hogewegzone. Als aanvulling op bovengenoemde sessies zijn flitsinterviews afgenomen.

Wensen
Bewoners hebben meegedacht over de openbare ruimte: de strook bij het Valleikanaal, het groen en de inrichting van het plein bij het zwembad, het buurtplein en de Hogeweg als stadsentree. Daarnaast is gesproken over het gewenste type woningen. Ook is gedacht over de indeling van de woningen. Opvallend was dat een afwisselende, kleurrijke omgeving gewenst is. Het Valleikanaal kan in de beleving van de geconsulteerde bewoners een impuls gebruiken. Bewoners willen daar wandelen, picknicken en vissen.

Jongeren
Jongeren gebruiken de openbare ruimte intensief. Voor hen biedt het de mogelijkheid om te chillen, zien en gezien te worden. De Amersfoortse jongeren die zijn geconsulteerd, willen in het nieuwe gebied een eigen plek met een afdakje. Ook hechten ze veel belang aan het gebruik van primaire kleuren en strakke vormgeving. Een avontuurlijke inrichting die uitdaagt tot spelen. Daarnaast willen ze een vissteiger aan het Valleikanaal. Ook een snackbar is welkom.

Boek met plannen
De wensen van de jongeren en andere doelgroepen worden gepubliceerd in het boekje: 'Hoe staat het met de plannen voor de Hogewegzone'? Dit boekje is te downloaden via www.amersfoortvernieuwt.nl of af te halen in de Informatiewinkel in de Observant.

Gemeenteraad
De gemeenteraad wordt vanavond geïnformeerd over de stand van zaken van het stedenbouwkundig plan van de Hogewegzone. De afgelopen maanden vond de eerste fase van het participatietraject plaats, met bewoners en belangstellenden zijn workshops gehouden. Mede op basis daarvan is het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt.

Noot voor de redactie,