JRC draagt bij aan ICT-top Brussel


PETTEN, 20090317 -- Een energie-efficiëntieslag in de ICT-sector is volgens de Europese commissie een van de belangrijkste middelen om de energie- en klimaatdoelen van 2020 te halen. Op 19 en 20 maart ontmoeten Europese politici en beleidsmakers uit de ICT-sector elkaar daarom in Brussel tijdens de `ICT for Energy Efficiency' (ICT4EE). Het Joint Research Center Institute for Energy (JRC-ie) in Petten is een van de deelnemers aan de conferentie.

De tweedaagse conferentie laat het potentieel van de ICT-sector zien op het gebied van energie-efficiëntie en is een stap naar blijvende Europese gedragscodes en richtlijnen voor de ICT. De sector is verantwoordelijk voor een groot en groeiend aandeel in elektriciteitsverbruik van Europa. Kosteneffectieve besparingen in deze sector zullen dan ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de energie- en klimaatdoelen van de Europese Unie in 2020. Jaarlijks verbruiken de Europese datacentra bijvoorbeeld net zoveel energie als een gemiddeld Europees land. In 2007 verbruikten ze samen 56 TWu aan elektriciteit, wat gelijk staat aan 56 miljard kilowattuur. Dit komt bijna overeen met het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Europees land als Tsjechië. Ook de uitstoot van het broeikasgas CO2 vanuit de IT-sector, dreigt significant toe te nemen wanneer geen actie wordt ondernomen.
 
Het JRC-ie in Petten speelt een belangrijke rol bij de bevordering van energie-efficiëntie in Europa. Het JRC-IE biedt klantgerichte wetenschappelijke en technische ondersteuning bij ontwerp, ontwikkeling, implementatie en toezicht op het beleid van de Europese Unie. Bij de JRC's binnen Europa werken meer dan 2000 mensen. De JRC's beschikken over zeven wetenschappelijke instituten in Nederland (JRC-ie in Petten), België, Duitsland, Italië en Spanje. Ze zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van wetenschappelijke referentiesystemen, netwerken en training en verschaft het centrum externe toegang tot JRC-infrastructuren. Daarnaast helpt het JRC kandidaat-staten via de uitbreidingsactie. JRC-ie voorziet in technische en wetenschappelijke ondersteuning en houdt zich bezig met de ontwikkeling gedragslijnen. Zo werd eerder in samenspraak met stakeholders een gedragscode voor datacentra opgesteld. Door gebruik te maken van energiezuinige apparatuur, infrastructuur en IT-architectuur in combinatie met virtualisatie-technieken besparen de datacentra op hun energiegebruik, zonder hun kernactiviteit van hun faciliteit in gevaar te brengen.
Tijdens de tweedaagse conferentie ICT4EE zijn de resultaten van diverse EU-projecten op het gebied van energie-efficiëntie te bekijken. Ook zijn er stands van internationale initiatieven waaronder de European Technology Platforms. Hier zal ook JRC-ie zijn vertegenwoordigd.