Real life simulatie toetst beroepsbekwaamheid RWS weginspecteur


HETEREN, 20090317 -- Rijkswaterstaat is samen met Adviesbureau Kusters in januari gestart met een verbeterde virtual reality toets voor weginspecteurs bij de opleiding Incident Management Plus (IM+). De aangepaste toetswijze is realistischer dan voorheen en beoordeelt het veiligheidsgedrag van de kandidaat kritischer. Het inzetten van acteurs professionaliseert de virtual reality situatie tot een nauwkeurige real life simulatie. Adviesbureau Kusters is opleider en trainer op het gebied van incident management

Beroepsbekwaamheidtoetsing is het toetsen van uitvoerende taken. Bij incident management gaat het om vaardigheden en competenties waarbij veiligheid voorop staat en die daarom alleen in een real life setting beoordeeld kunnen worden. Door een steeds complexer werkveld en de uitbreiding van verantwoordelijkheden van weginspecteurs is er bij Rijkswaterstaat in 2005 behoefte aan toetsing van de beroepsbekwaamheid van weginspecteurs ontstaan. Adviesbureau Kusters en E-Semble hebben in opdracht van RWS een passende toetsmethode ontwikkeld ter afsluiting van het scholingstraject IM+.

Virtuele snelwegomgeving
De toets maakt gebruik van een virtuele snelwegomgeving met bijbehorend wegmeubilair en wegsignalering, waarin incident situaties kunnen worden geplaatst. De incident situaties worden via een beamer op een scherm geprojecteerd. Met behulp van een joystick kan een kandidaat door de omgeving rijden of lopen. Zodoende komt de kandidaat voor dilemma's te staan. Naar aanleiding van zijn handelen kan een technisch regisseur de situatie beïnvloeden. Hij kan het verkeer wel of niet laten rijden; rijstroken afkruisen; andere hulpdiensten en personages ter plaatse laten komen, etc.

Over Adviesbureau Kusters
Adviesbureau Kusters is sinds 2000 hét adres voor opleiding en training op het gebied van incident management. Het traint teams en personen die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties, aannemers en ingenieursbureaus met wegbeheerstaken. Directeur Marcel Kusters heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van de opleiding Incident Management Plus en aan het creëren van draagvlak binnen Rijkswaterstaat.





Ingezonden persbericht