YMCA verwacht veel van kredietcrisis


In slechte tijden gaan meer kinderen op zomerkamp

DEN DOLDER, 20090317 -- Bij YMCA Vakanties zijn ze niet bang voor de kredietcrisis. In het verleden bleek al dat financieel slechtere tijden veel aanmeldingen voor kinderkampen opleveren. Dat is gunstig voor de YMCA, die een van de grootste aanbieders is. Het lijkt onlogisch, want ook kinderkampen kosten geld, maar het is goedkoper dan met het hele gezin op vakantie gaan. En in mindere tijden geven veel ouders voorrang aan de kinderen, zo merken ze bij de vakantiekamporganisatie.

Op dit moment is het aantal aanmeldingen voor de kinderkampen vrijwel gelijk aan vorig jaar. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. "Zodra de kredietcrisis meer gezinnen begint te raken, zal het aantal inschrijvingen stijgen", meent vakantiecoördinator Joost Vlasblom. "We bestaan nu bijna 100 jaar en hebben dit effect al eerder meegemaakt. Er is altijd sprake van een golfbeweging wat betreft het aantal aanmeldingen. In mindere tijden zien we meestal een opleving. In de jaren tachtig was dat ook zo. Het kunnen er zo maar enkele honderden meer worden dan de 3500 kinderen en jongeren die we de afgelopen jaren gemiddeld op kamp hadden. We moeten oppassen dat we wel genoeg vrijwilligers hebben om al die deelnemers te kunnen begeleiden."

Niet duur

Nu de zomer dichterbij komt, gaan ouders beslissen over de vakantie. Vlasblom daarover: "Zomerkampen zijn niet duur en dus een goed alternatief voor een gezinsvakantie. Omdat wij met vrijwillige begeleiders werken, kan een kind al voor 220 euro op kamp. Het gaat dan om een geheel verzorgde week van zaterdag tot zaterdag. Elk volgend kind uit hetzelfde gezin heeft recht op 15 euro korting. Voor gezinnen met een minimuminkomen hebben we speciale kampen die worden gefinancierd door het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton, de zogenaamde Y Camps. En zeilschool YMCA Nautilus biedt op dit moment een tweede kamp voor de helft van de prijs aan."

Meer informatie

Informatie over de vakanties van de YMCA is te vinden via www.ymca.nl/vakanties. U kunt ook bellen met 035-6668700.