Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Symposium onderwatergeluid en biologie

17 maart 2009 10:00

Toenemende menselijke activiteiten veroorzaken onder water steeds meer geluiden op de (Noord)zee: grotere schepen brengen containers in Rotterdam, windturbineparken leveren inmiddels hun groene stroom aan het net. Seismisch onderzoek is nodig om de laatste gasresten uit de zeebodem te gaan persen. We gebruiken al jaren sonarsystemen om onderwater te kijken, inmiddels komen daar de eerste communicatiesignalen bij. Gaat al dat geluid wel goed samen met het mariene milieu?

In juli 2008 is de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie van kracht geworden. Europa is duidelijk: de 'Goede Milieutoestand' moet er komen. En dat betekent dat 'de toevoer van energie, waaronder onderwatergeluid, op een niveau is dat het mariene milieu geen schade berokkent'. Dat onderwatergeluid kennen we nog niet heel goed, de grenzen die horen bij 'geen schade' nog minder. Er is dus een urgente kennisbehoefte, regelen en reguleren zonder kennis is onmogelijk.

Om in beeld te krijgen wat er in Nederland aan onderzoek op dit gebied wordt uitgevoerd, organiseert TNO namens NWO en de Ministeries van V&W, LNV en Defensie, op dinsdag 17 maart 2009 in Den Haag een symposium over de effecten van onderwatergeluid op het mariene milieu.

Met sprekers op uitnodiging zal een zo compleet mogelijk beeld worden gegeven van de situatie van het lopende en geplande onderzoek in Nederland. Daarnaast zullen posters het programma aanvullen.

Nadere details over doel en achtergrond zijn te vinden in de aankondiging die per email is rondgestuurd. Het programma begint om 10 uur en duurt de hele dag, een nader programma met sprekers volgt later.

Deelname is gratis maar wel voor een beperkt aantal. Aanmelden kan alvast via Symposium-bio-akoestiek2009@tno.nl

laatst gewijzigd op 21 januari 2009