Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Lezingenreeks rondom Oscar Niemeyer start met filmdocumentaire van Louidgi Beltrame

SCHUNCK-Glaspaleis presenteert t/m maandag 1 juni 2009 een bijzondere tentoonstelling van de Braziliaanse architectuurlegende Oscar Niemeyer (1907, Rio de Janeiro). In de tentoonstellingsperiode wordt een driedelige lezingencyclus met afsluitend debat georganiseerd om de verstrekkende invloed van Oscar Niemeyer op zijn eigen tijd(genoten) en op die van nu duidelijk te maken. De spits wordt afgebeten op dinsdag 17 maart, 19.30 uur, met de documentaire 'Brasilia | Chandigarh'. Filmregisseur en kunstenaar Louidgi Beltrame gaat na de vertoning van zijn documentaire in op de relatie tussen kunst en architectuur in de twee wereldberoemde modernistische utopiesteden. Toegang tot de lezingen is gratis, aanmelden noodzakelijk: vitruvianum@heerlen.nl of +31 (0) 45 5772205. Voorafgaand aan de lezing is er tussen 17.00-19.00 uur gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

'Brasilia | Chandigarh'
De filmdocumentaire 'Brasilia | Chandigarh' is een film waarin twee wereldberoemde, modernistische utopieën van de vorige eeuw met elkaar verbonden worden in een geconstrueerde dialoog. Twee gedroomde steden van twee wereldberoemde architecten: Oscar Niemeyer bouwde in de Braziliaanse savanne Brasília en Le Corbusier ging naar de voet van de Himalaya in India voor zijn creatie Chandigarh. Brasília is sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië. De stad is aan het einde van de jaren '50, op initiatief van de toenmalige president Juscelino Kubitschek, in enkele jaren tijd uit de grond gestampt. Chandigarh is de hoofdstad van de Indiase deelstaten Punjab en Haryana en het unieterritorium Chandigarh. De stad bestaat uit allerlei kleine 'ministeden' met kleine zelfverzorgende centra en markten, tempels en scholen op loopafstand van alle woningen. Beide steden liggen als futuristische betonnen gedenkstenen in het landschap als erfenis van de idealen van het modernisme. De bewoners zijn in dit decor onbeduidend. De verschijningsvorm van Brasília en Chandigarh is het onderwerp van deze film, waarbij gidsen voor accenten zorgen.

Overzicht lezingencyclus en debat
Di 17 mrt | 19.30 u | Louidgi Beltrame | Film en lezing | Engels Louidgi Beltrame, kunstenaar en filmregisseur van 'Brasilia | Chandigarh' in een lezing over kunst en architectuur: twee wereldberoemde modernistische utopiesteden. Di 24 mrt | 19.30 u | Duo lezing Francine Houben en Mario Corea | Nederlands en Engels De architecten Francine Houben en Mario Corea gaan in hun lezingen in op de invloed van en werkervaring met Oscar Niemeyer.
Di 31 mrt | 19.30 u | Lezing Lauro Cavalcanti, directeur Paço Imperial en conservator | Engels Lezing over Braziliaans versus Europees Modernisme. Zo 5 april | 11.30 u | Debat
Debatleider Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect. Hoe actueel zijn de idealen van de Modernisten vandaag de dag nog? Hoe is de relatie tussen kunst en architectuur veranderd? Gasten: Huub Smeets, Lauro Cavalcanti, Sander Woertman, Fred Humblé, Hans van den Ban, Stijn Huijts, Hein Smedts en anderen. Voorafgaand aan het debat vindt om 10.30 u een rondleiding door de tentoonstelling plaats o.l.v. Fred Humblé en Lauro Cavalcanti.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling van Oscar Niemeyer werd voor het eerst in 2007 in Rio de Janeiro geopend en is vervolgens door Brazilië gereisd. SCHUNCK-Glaspaleis heeft de Europese primeur om deze indrukwekkende tentoonstelling te mogen huisvesten. Gastcurator Lauro Cavalcanti heeft de tentoonstelling voorzien van een nieuw concept, toegespitst op deze nieuwe locatie. Het resultaat is een oeuvre-tentoonstelling die een diepere inkijk geeft in het werkproces van Niemeyer, die Brazilië gevormd en modern gemaakt heeft. De tentoonstelling geeft een overzicht van het enorme oeuvre van Niemeyer; de bezoeker wordt meegenomen op een ontdekkingsreis door een wereld van ontwerpen en bouwen en zal getroffen worden door de indrukwekkende schoonheid van de talrijke projecten die hij gedurende 70 jaar (periode 1936-2008) heeft geschapen.

Oscar Niemeyer: 7 maart t/m 1 juni 2009
SCHUNCK-Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen / Entree / Tickets: ¤ 7,- Openingstijden: di-vr: 11-17 u, do ook 17-20 u (toegang gratis); za-zo: 13-17 u Kaartverkoop: balie SCHUNCK-Glaspaleis en via VVV Zuid Limburg (0900-555 9798) Tevens verschijnt er een prachtige bijbehorende catalogus (NL/EN) die voor 29,90 te koop is. info: www.schunckglaspaleis.nl / www.vitruvianum.nl

Aanmelden voor de lezingen en het debat is noodzakelijk: vitruvianum@heerlen.nl of +31 (0) 45 5772205. Voorafgaand aan de lezingen is er tussen 17.00-19.00 uur gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Bijlage:
Persbericht lezingenreeks Oscar Niemeyer en een foto van Museu de Brasília (foto: Lauro Cavalcanti).

///////////////////////
Informatie voor de pers:
Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / T 045-5772203 Janneke Schmeitz / j.schmeitz@heerlen.nl / T 045-5772203