Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 17 maart 2009

19.00-21.00 uur

eTalkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

---
Hoofdgast is Abdelkader Benali. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman De stem van mijn moeder. De schrijver debuteerde in 1996 met de roman Bruiloft aan Zee. Het boek werd een groot succes, ook in het buitenland. In 2002 won hij de Libris literatuurprijs met De langverwachte. Met deze roman keerde hij terug naar waar het allemaal begon: Marokko. In De stem van mijn moeder vertelt hij het verhaal van migranten en hun kinderen.

In de rubriek Islamitische canon vertelt Jos Biegstraaten, voorzitter van het Nederlands Omar Khayyam genootschap, over het boek dat voor hem persoonlijk de essentie van de islamitische (culturele / literaire) traditie bevat. Hij draagt het boek Rubáiyát van Omar Khayyam aan. Dit jaar is het namelijk 150 jaar geleden dat de werken van Khayyam naar het Engels werden vertaald.

In de Kwestie van de Week deze week Johan Meuleman, docent islamitische theologie van de Vrije Universiteit over de gecompliceerde verhouding tussen de grondrechten van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.

Theatergroep Rast brengt binnenkort een nieuwe muziektheatervoorstelling De terugkeer van Olbyses geïnspireerd op Odyssee van Homeros. Bij OBA Live Saban Ol, bedenker en regisseur die universele thema's: liefde, betekenis van het vaderland, migratie, en het vreemdeling zijn, verweeft met de oude Griekse mythe tot een verrassende mix van Turks-Griekse elementen.

Het verhaal speelt in 1640. Een smeris voelt zijn gevangen genomen zeeman aan de tand over de beruchte 17e eeuwse vrijbuiter Jan Janszoon. Het blijkt dat Janszoon tot de islam is bekeerd, de naam Moerad Rais draagt en er twee Marokkaanse vrouwen op na houdt. Maar de vraag is of hij met zijn nieuwe identiteit in staat is geweest alle banden met het verleden te kappen. Paneldiscussie: Zijn gemengde scholen het antwoord op het integratievraagstuk? De segregatie in het onderwijs neemt gestaag toe en de roep om maatregelen wordt luider. Maar is spreiding van leerlingen wel de oplossing? Een discussie hierover met Zeki Arslan, onderwijskundige bij multicultureel instituut Forum, en Sjak Rutten, projectcoördinator en adviseur bij Sardes, een adviesbureau op het gebied van onderwijs, jeugd en welzijn.

lees verder

Live muziek: Orkest El Kanar is een Marokkaanse band uit Maastricht. De traditionele Marokkaanse feestmuziek van El Kanar krijgt de voetjes wel op de dansvloer. Hopelijk ook dinsdagavond als ze gaan optreden in OBA Live.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.




Nederlandse Islamitische Omroep