Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 17 maart 2009
[pic]


Persbericht van de rekenkamercommissie



Resultaten onderzoek rekenkamercommissie naar realisatie 'Woonvisie De Wolden'


De informatievoorziening aan de gemeenteraad over de gebouwde woningen voor starters, senioren en inwoners die zorg nodig hebben, is onvoldoende transparant. Hierdoor heeft de rekenkamercommissie onvoldoende inzicht in de realisatie van de Woonvisie De Wolden. Dit is één van de belangrijkste conclusies die de rekenkamercommissie van gemeente De Wolden trekt uit haar onderzoek naar de realisatie van 'de Woonvisie De Wolden'. Het onderzoeksrapport wordt in de gemeenteraadsvergadering van 26 maart aanstaande opiniërend besproken.


Doel van het onderzoek

De rekenkamercommissie onderzocht in hoeverre het gemeentebestuur van De Wolden er in geslaagd is, in de periode 1 januari 2005 tot 1 juli 2008, de doelstellingen van de 'Woonvisie De Wolden' te realiseren. Met het vaststellen van deze woonvisie besloot de gemeenteraad dat er van 2004 tot en met 2009 een jaarlijkse uitbreiding van 110 woningen wordt gerealiseerd. De belangrijkste doelgroepen volgens dit besluit zijn: starters, gezinnen, senioren en zorgbehoeftigen.




Antwoord op de onderzoeksvragen

Naast antwoord op vragen over de realisatie van woningen voor de diverse doelgroepen onderzocht de commissie hoe de gemeenteraad over de voortgang van de uitvoering van het woningbeleid werd geïnformeerd.
Het onderzoek leverde onder andere de volgende antwoorden en conclusies op:
. Over de exacte aantallen van de realisatie van gebouwde woningen over deze periode ontbreekt het aan gegevens.
. Uit de onderzochte informatie kan niet worden afgeleid hoeveel woningen per doelgroep zijn gerealiseerd.
. Over de wijze van rapportage over de voortgang van de woningbouw werden tussen college en raad geen duidelijke afspraken gemaakt.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie doet de gemeenteraad meerdere aanbevelingen, ondermeer
. Stel heldere maatstaven vast waaraan de effecten van het gevoerde beleid kunnen worden gemeten.
. Verbeter de monitoring van de realisatie van het woningbouwbeleid, op zowel het programmaniveau als het projectniveau.



///////////////////////////////