Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stadsregio Arnhem Nijmegen start marktconsultatie

Nijmegen, 17 maart 2009 - Vandaag start de Stadsregio Arnhem Nijmegen met een marktconsultatie voor de concessie openbaar vervoer voor de periode 2013 tot 2028. Deze marktconsultatie loopt vooruit op de Europese aanbesteding die naar verwachting in november 2009 van start gaat. De concessie wordt uniek voor Nederland, niet alleen vanwege de uitzonderlijke lengte (15 jaar) en de combinatie van bus- en treinvervoer, maar ook vanwege de integratie met ruimtelijke ontwikkeling rondom stations en andere knooppunten.

Integratie met ruimtelijke ontwikkeling
Door ook ruimtelijke ontwikkeling in de concessie op te nemen, verwacht de stadsregio ruimte en mobiliteit vanuit het regionale structuurplan beter op elkaar af te stemmen. Als je bijvoorbeeld bij het ene station een winkelcentrum maakt, is dat bij het volgende station niet meer nodig. De stadsregio wil ook reizigersstromen van verschillende vormen van vervoer beter op elkaar afstemmen. Een goede aansluiting tussen bus en trein dus, maar ook een betere koppeling met auto en fiets.

Op zoek naar innovatiekracht

De stadsregio wil het openbaar vervoer een kwaliteitsimpuls geven. Het moet 'vanzelfsprekend' zijn: samenhangend, herkenbaar en beter ingebed in de samenleving. Dat vraagt om innovatieve oplossingen en een grotere focus op de reiziger.

In gesprek
Door met marktpartijen in gesprek te gaan hoopt de stadsregio nieuwe inzichten te krijgen vanuit verschillende invalshoeken. Deze inzichten worden gebruikt in het voorbereiden van de aanbesteding. De stadsregio wil bij de marktconsultatie niet alleen in gesprek met vervoerders, maar ook met specialisten op het gebied van bijvoorbeeld projectontwikkeling, bouw, financiën en marketing. Zo hoopt de stadsregio een nieuw speelveld voor de markt te creëren, waarin meer wordt ingezet op innovatiekracht en kwaliteit. Meer informatie kunt u vinden op www.destadsregio.nl.