Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 16 maart 2009

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

PALINGVISSERS VERBOLGEN OVER PLANNEN VERBURG

Minister Verburg wil palingvissers inschakelen bij het herstel van de palingstand,maar ze wil ook de palingvisserij elk jaar in oktober verbieden. Dat voorstel heeft de minister vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. "Dit voorstel is voor ons onbegrijpelijk zegt voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB)". Hij heeft het voorstel van Verburg zojuist via de media vernomen. "We worden wel ingeschakeld bij het herstel van de paling, maar de vissers raken ook 30 tot 50 % van hun jaarinkomen kwijt. We zullen deze boodschap duidelijk overbrengen aan de Tweede Kamer die woensdag a.s. spreekt over het plan van de minister.

In het plan dat minister Verburg eind vorig jaar heeft ingediend bij de Europese Commissie, stelt zij voor om de palingvisserij jaarlijks in september en oktober te verbieden. Dit plan is gebaseerd op berekeningen van onderzoeksinstituut IMARES. Hierover is zoveel discussie ontstaan dat Verburg een commissie van deskundigen heeft ingesteld om de berekeningen van IMARES na te gaan. Deze commissie (commissie Eijsackers) heeft geconcludeerd dat de bouwstenen voor een goed plan voor het herstel van de paling momenteel niet aanwezig zijn. Daarmee krijgt het door Verburg in Brussel ingediende plan een onzeker karakter.

Op uitnodiging van Verburg en de Tweede Kamer hebben de palingvissers, verenigd in de Combinatie van Beroepsvissers, een eigen plan opgesteld. Centraal in dat plan staat dat het herstel van de palingstand vereist dat er massaal jonge aal (glasaal) wordt uitgezet. Die glasaal gaat momenteel voor het grootste deel naar China, zodat er weinig overblijft voor uitzet in de Europese wateren. Aan die massale export van glasaal moet een eind komen. Daardoor zal de prijs gaan dalen, waardoor de glasaal weer betaalbaar wordt voor de beroepsvissers. Zij zullen dan massaal glasaal gaan uitzetten. Ook moet de uittrek van volwassen paling (schieraal) naar zee worden verbeterd. Die schieraal wordt nu vaak vermorzeld in de vele duizenden gemalen die ons land telt. Bij de uittrek van schieraal moet het accent liggen op "schone" paling (schieraal). Dat is paling die niet verontreinigd is en die niet is geïnfecteerd met de zwemblaasparasiet. Onderzoek aan de universiteit Leiden heeft aangetoond dat deze factoren de voortplanting negatief beïnvloeden. De kans is groot dat verontreinigde en besmette palingen de lange zwemtocht naar het voortplantingsgebied (Sargassozee, bij Bermuda) niet overleven. Halen ze het wel, dan zal er van de voortplanting weinig terecht komen.

De palingvissers hebben voorgesteld om hun plan als tussenstap te gebruiken op weg naar een definitief plan voor aalherstel. Minister Verburg stelt nu dat IMARES en de Commissie Eijsackers vinden dat het plan van de vissers "niet voldoende wetenschappelijk kan worden onderbouwd om eenzelfde resultaat te boeken als met twee maanden sluiting van de visserij". Voorzitter Heldoorn van de CvB: "De Commissie Eijsackers heeft aangegeven dat zij bepaald niet afwijzend staat t.o.v. het plan van de palingvissers. Letterlijk adviseert de

Commissie in haar rapport "het is zeer urgent om de uittrek van schieraal te bevorderen die in staat is om de Sargassozee te bereiken en zich daar voort te planten". Een regelrechte ondersteuning dus van de aanpak van de palingvissers. Merkwaardig is verder dat onderzoeksinstituut IMARES, dat de bouwstenen heeft aangeleverd waarop Verburg het vangstverbod baseert, niet serieus heeft gekeken naar het plan van de palingvissers".

De palingvissers zullen komende woensdag grote getale naar de Tweede Kamer in Den Haag komen. Zij roepen de Kamer daarbij op om bij het herstel van de paling niet alleen zorgvuldig met de paling om te gaan, maar ook met de palingvissers.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:


* Sicko Heldoorn, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers tel : 0592 - 366557 ; mobiel : 06 - 51440371


* Han Walder, beleidsmedewerker bij de Combinatie van Beroepsvissers tel : 070 - 3369682 ; mobiel : 06 - 43094369
e-mail : jwalder@pvis.nl

---- --