Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG29
Buitenpost, 17 maart 2009

Achtkarspelen.nl blijft stijgen op internetranglijst

De website van de gemeente Achtkarspelen is deze maand opnieuw fors gestegen op de landelijke ranglijst voor overheidswebsites. www.achtkarspelen.nl is maar liefst 46 plaatsen gestegen naar plaats 70.

Sinds de invoering van de nieuwe website op 1 december 2008 is www.achtkarspelen.nl in totaal 256 plaatsen gestegen. Deze stijging is onder andere te danken aan de uitgebreide zoekfunctie en informatieverstrekking en de mogelijkheid dat burgers thuis achter de computer via MijnAchtkarspelen een aantal zaken met de gemeente kunnen regelen.

De zoekfunctie op www.achtkarspelen.nl biedt ook zoekresultaten aan van andere overheden. Er worden ook resultaten aangeboden vanaf de site van de provincie en van andere overheden die hier informatie over aanbieden. Dit werkt ook andersom: informatie die op www.achtkarspelen.nl staat is ook vanaf andere overheidswebsites te vinden.

Daarnaast is op de site uitgebreide informatie beschikbaar over het bestuur van de gemeente en bijvoorbeeld ook over inspraakmogelijkheden door de burger. Daarnaast zijn vergaderstukken en besluiten van de raad en het college beter te vinden en na te lezen.

De website is ook gestegen op de ranglijst door de toepassing 'Mijn Achtkarspelen'. Hier kunnen burgers digitaal gebruikmaken van een aantal diensten van de gemeente door met een persoonlijke DigiD-code in te loggen. Zo kan bijvoorbeeld digitaal een verhuizing worden doorgegeven en kan een afschrift van het GBA worden aangevraagd. Het betalen voor de producten gebeurt digitaal via de internetkassa.

Digitale overheid
De regering heeft jaren geleden besloten dat in 2015 de digitale overheid een feit moet zijn. De burger moet dan via de gemeentelijke website allerlei zaken kunnen afhandelen met zowel rijk, provincie als gemeente. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt maandelijks een ranglijst bij die weergeeft hoever overheden hun digitale dienstverlening al hebben ontwikkeld. Deze zogenaamde Overheidsmonitor wordt maandelijks opgesteld.




Gemeente Achtkarspelen