Ingezonden persbericht


Gemeente teleurgesteld in handelswijze Binnenlands Bestuur Oude cijfers gebruikt voor onderzoek

In het blad Binnenlands Bestuur van 11 maart 2009 is een artikel verschenen over de waardering van burgers voor hun gemeente. Hierbij is gekeken naar de verschillende rollen die de gemeente heeft. Het artikel kopt dat Schiedam het slechtst presteert. Ondanks dat het gemeentebestuur zich ervan bewust is dat de gemeente continu moet werken aan het verbeteren van alle rollen die zij als gemeentelijke overheid heeft en dat de gemeentelijke organisatie van Schiedam nog niet op alle rollen goed scoort, is het bestuur niet te spreken over de werkwijze van Binnenlands Bestuur.

De plaats die Schiedam in de rangorde inneemt is gebaseerd op de resultaten van een vertrouwelijke pilot uit 2005, waarvoor overigens gegevens uit 2004 zijn gebruikt.

Het artikel suggereert dat inwoners van Schiedam via een website aan het onderzoek hebben deelgenomen. Dat is niet het geval, de onderzoeksgegevens zijn door de gemeentelijke organisatie verstrekt. Vanwege de gebruikte methode voor het onderzoek heeft de gemeente in 2005 vervolgens besloten niet meer aan vervolgonderzoeken in 2006 en 2007 deel te nemen.

Daarnaast stelt het artikel dat op de website www.waarstaatjegemeente.nl een onderbouwing van de gemeentelijk prestaties te vinden is. Hiervan is echter geen sprake en de gegevens zijn dus niet na te rekenen.

Het gemeentebestuur spreekt dan ook haar teleurstelling uit over de wijze waarop in het artikel conclusies zijn getrokken over vertrouwelijke gegevens die in 2005 zijn verstrekt.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (