Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 17 maart 2009

Mistige bestuurscultuur college komt aan het licht

Tijdens de extra raadsvergadering over de scheuring van het Utrechtse college van Burgemeester en Wethouders, is duidelijk aan het licht gekomen dat de Utrechtse bestuurscultuur er eentje is van achterkamers. Volgens GroenLinks stapte het partij uit het college omdat het nieuwe Actieplan Luchtkwaliteit wel bekend was. De PvdA, echter, vond dat er nog helemaal geen stuk was. "Kortom, de mist is niet opgetrokken," oordeelt D66-raadslid Arjan Kleuver na afloop van het debat.

Volgens de D66-fractie staat de Utrechtse bestuurscultuur heel ver van waar D66 voor staat. Grote probleem is dat niet alleen het college zélf daaraan meewerkt, maar juist ook de fracties van de collegepartijen ­ PvdA, CDA, ChristenUnie en, tot afgelopen zaterdag, ook GroenLinks. Omdat je geen motie van wantrouwen tegen fracties kunt indienen, steunde D66 met pijn in het hart geen motie van wantrouwen van de SP en Groep Mossel die de rest van het college ook naar huis wilde sturen.

D66 vindt dat het debat spannend was, maar weinig heeft opgeleverd, behalve mistigheid. De onderhandelingen voor een nieuw college gaan nu beginnen. D66 is bereid om te onderhandelen, maar plaatst grote vraagtekens. De mistige bestuurscultuur en de grote onbekendheid over de financiële situatie van de stad maken dat de gesprekken vermoedelijk zeer moeizaam zullen verlopen, aldus Kleuver, die hoopt dat partijen zich waardig, intelligent en open zullen opstellen.

Twee bijlages:


1. D66 bijdrage in het spoeddebat van de Utrechtse gemeenteraad over het collegecrisis, dd. 17 maart '09


2. Motie van wantrouwen van Groep Mossel en SP


Noot voor de redactie,