Ingezonden persbericht


Agora, zondag 22 maart vanaf 11.00 uur
'Haydn op Zondag' in de Agora

Lelystad - Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Haydn overleed. Voor Theater Agora en het Apollo Ensemble de aanleiding om een 'Haydndag' te organiseren met alle aandacht voor het werk van deze vermaarde componist. Gedurende de dag vinden er concerten plaats en worden workshops gegeven. De dag is ingedeeld in drie blokken, waarbij steeds in een concert van het Apollo Ensemble een symfonie van Haydn centraal staat. Om 11.00 is dat 'Le Matin' (de ochtend), om 15:00 'Le Midi' (de middag) en om 21:00 'Le Soir' (de avond). De wereldberoemde Russisch-Franse cellist Sergei Istomin is solist in de celloconcerten van Haydn. Daarnaast zijn er optredens van de jonge Lelystadse sterpianist Santiago Juncal, de Cantorij Lelystad en het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest.

Haydns zogenaamde Tageszeiten-symfonieën zijn in vele opzichten verwant met Vivaldi's Vier jaargetijden. Ze hebben daarmee niet alleen het programmatische element gemeen, zonsopgang, storm, enz., maar ook het concerterende element. Net als in het barokke concerto grosso worden de verschillende instrumenten in Haydns vroege symfonieën bedacht met enkele veeleisende solo's. Haydn staat garant voor meesterlijke en vaak verrassende interventies. De curieuze dialoog tussen fagot en contrabas uit het Menuet van 'Le Matin' is slechts één van de talrijke voorbeelden. Het 'Apollo Ensemble' heeft, net als in diens tijd daarbij geen nood aan een dirigent, maar ze laten zich op sleeptouw nemen door de eerste violist. Het orkest aan het hof van Esterhazy was klein, een groep van circa 15 musici. Een van Haydns geniale vondsten is het recitatief uit 'Le Midi',waarin de viool de rol van prima donna toebedeeld krijgt. Haar ontroerende dialoog met de cello in de daaropvolgende aria is kamermuziek van het allerhoogste niveau.

De beide celloconcerten in C en D schreef Haydn voor zijn virtuoze leerlingen Anton Kraft of Joseph Weigl uit het Esterházy hoforkest. Interessant is het te ervaren dat Haydn over geweldig virtuoze instrumentalisten beschikte en dat ook het niveau van het ensemblespel bijzonder hoog moet zijn geweest. De eisen die beide werken aan de uitvoerenden stellen, zijn extreem hoog. Neem het eerste concert in C, vermoedelijk uit de periode 1761/5. Het begint met een eerste deel dat een demonstratie is van een en al virtuositeit; het adagio heeft daarna even een rustgevende melodie voordat de finale als een wervelwind losbarst. Bij de in Rusland geboren en nu in Frankrijk woonachtige wereldberoemde cellist Sergei Istomin zullen deze virtuoze werken in goede handen zijn.

Tussen de concerten van het Apollo Ensemble door zijn er diverse andere activiteiten. Allereerst natuurlijk de Haydn-lunch! De jonge sterpianist Santiago Juncal uit Lelystad verzorgt om 13.30 een optreden. Hij studeert piano aan het conservatorium van Amsterdam. Om 14.00 wordt er een workshop gegeven, waarin jonge pianisten een masterclass krijgen over een pianoconcert van Haydn. Hierin worden ze begeleid door het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest, onder leiding van Roeland Robert. De blazers van het jeugdorkest zullen ondertussen hun tanden in een werk voor blazers van Haydn zetten.

Na het middagconcert 'Le Midi' werkt om 16:00 het 'Flevolands Jeugd Symfonie Orkest' aan een Haydn symfonie waarbij David Rabinovich, artistiek leider van het 'Apollo Ensemble', zijn visie op deze muziek aan het 'Flevolands Jeugd Orkest' zal overbrengen. Daarna is het tijd voor het Haydn-diner!

Het avondprogramma begint om 19.30 met een concert van het 'Flevolands Jeugd Symfonie Orkest' onder leiding van Roeland Robert, gevolgd door een optreden van de 'Cantorij Lelystad' onder leiding van Marion Boshuizen. Hieraan zal de jonge sopraan Elvire Beekhuizen (eerstejaars zangstudente aan het Koninklijk conservatorium Den Haag) als soliste meewerken. De avond wordt om 21.00 afgesloten met het celloconcert in D en daarna 'Le Soir'.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Agora theaterkassa, die geopend is van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. De kassa is op deze tijden telefonisch bereikbaar op 0320-239239. Een passé-partout voor de gehele dag kost E 25,00. Per dagdeel kost een kaartje E 10.00. Het is ook mogelijk via internet kaarten te bestellen: www.agora-lelystad.nl

Agora, woensdag 25 maart om 20.15 uur
Silvester komt in zijn eentje. Zonder Arie

Geen decor, geen poespas, geen Arie. Silvester is het pretentieloos dollen voorbij. Het echte werk gaat nu pas beginnen. Hij heeft een mening. Hij heeft verhalen te vertellen over alles wat hem allemaal beweegt, raakt en bezighoudt. Die zaken wil hij bloot geven. Door het achterste van zijn tong te laten zien. Recht voor zijn raap. Punt uit. Klaar over. Over zijn ouders zegt hij: "Hun huwelijk was echt een dag om nooit te onthouden". Of hij cynisch is? "Welnee, daar lach ik om".

Silvester heeft ervaring als regisseur, schrijver, editor, redacteur, presentator en vormgever van diverse televisieprogramma's. Hij werkte onder meer aan Onder de Tram, Bij Sinterklaas, Oraal, Ouwehoeren, Zoetekoek, VPRO's primus, Wie denken ze wel dat ze zijn, Hazeldonk, Pauw in Panama, Een beetje Bridget en de Hemelpoort. Daarnaast regisseerde hij een verschillende theaterregistraties.

Samen met Arie Koomen heeft hij als het duo 'Arie & Silvester' zes cabaretprogramma's gemaakt, en daarvan de dvd's uitgebracht bij Universal. Daarnaast schreef hij visuele filmische theaterprogramma's, die hij ook produceerde en regisseerde - waaronder 'Het Schip' en 'De Camping' die eveneens bij Universal op dvd verschenen.

Kaarten voor deze en andere voorstellingen in de Agora zijn te bestellen via de website www.agora-lelystad.nl of bij theaterkassa aan de Agorabaan 12 op maandag t/m zaterdag van 11.00 - 15.00 uur. Of maximaal een week van tevoren telefonisch te reserveren op 0320 - 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang.

Agora, woensdag 1 april om 20.15 uur
'Hotel Atlantico' met Marc-Marie Huijbregts in de hoofdrol

Een club boezemvrienden komt jaarlijks bij elkaar in het kleine Hotel Atlantico aan de fraaie Portugese kust. Daar vieren ze hun vriendschap, hun succes en vooral zichzelf. Maar dit jaar is alles anders als een onbetrouwbare werkster, een ridderorde, een afwijzing, de jaloezie en de dood roet in het eten gooien. De anders o zo onbezorgde lach krijgt een bange echo, de wijn een bittere afdronk. Ineens vult het leven van de vrienden zich met blinde gevoelens van paniek.

Deze tragikomedie wordt geregisseerd Kees Prins (Jiskefet) en is geschreven door Frank Houtappels, die bekend is van Koefnoen, 't Schaep met de Vijf Pooten en Gooische Vrouwen. Zij weten wat humor is! En drama. Met een kei van een cast: Marc-Marie Huijbregts, Paul Groot, Dick van den Toorn en Hajo Bruins. Hotel Atlantico is het stuk met de vier poten. Een soort Gooische Mannen. Valse nichten vol venijn. Het wordt ongetwijfeld een schitterende avond.

Kaarten voor deze en andere voorstellingen in de Agora zijn te bestellen via de website www.agora-lelystad.nl of bij theaterkassa aan de Agorabaan 12 op maandag t/m zaterdag van 11.00 - 15.00 uur. Of maximaal een week van tevoren telefonisch te reserveren op 0320 - 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang.

Agora, vrijdag 3 april om 20.15 uur
'Romeo en Julia' blijft een verpletterende ervaring

Romeo en Julia, misschien wel Shakespeares bekendste en populairste liefdesverhaal, is nog altijd een verpletterende ervaring. De liefde en dood van de twee jonge geliefden uit Verona laten je immers niet koud. Ze zijn een eigen leven gaan leiden in de westerse cultuur, al was het ook alleen maar door de twee Hollywood-klassiekers: Leonard Bernsteins West Side Story en Romeo+Juliet met Leonardo DiCaprio en Claire Danes. Om 19.15 uur is er een gratis inleiding in de Agora. Graag van tevoren reserveren.

Bij het Nationale Toneel maakt regisseur Johan Doesburg met 'Romeo en Julia' - zijn achtste Shakespeare alweer - een energieke voorstelling met een jonge acteursgroep. Met Sophie van Winden en Marwan Kenzari (beide 25) in de hoofdrollen.

Vertaler Frank Albers over Romeo en Julia (uit een interview in de Spits): "Het is een bloedgeil verhaal van twee tieners die elkaar willen hebben, het is teenage love. Maar het is ook een stuk over akelige vaders, zoals vaders eigenlijk allemaal akelig zijn bij Shakespeare.

Het drama - de dood van de jonge geliefden - is het gevolg van slechte timing: een brief die niet aankomt, een postbode die niet opschiet. En dan is er nog de verhouding tussen de ouders en kinderen die de zaken op scherp zet. Julia is natuurlijk een heel lief meisje, maar als je ouders zo tekeer gaan, dan ga je listen verzinnen. Dat is ons allen wel toevertrouwd."

Uitspaken van de pers over Romeo en Julia: 'Sprankelend, licht, humoristisch' (AD). 'Kleurrijk en energiek' (Telegraaf). 'Bewonderenswaardige nieuwe vertaling' (Trouw). 'Geboeid door vaardig, soms briljant toneelspel'. 'Een aanbevelenswaardige Romeo en Julia' (8 Weekly). 'Zeer betoverend' (Toneel.blog.nl).

Kaarten voor deze en andere voorstellingen in de Agora zijn te bestellen via de website www.agora-lelystad.nl of bij theaterkassa aan de Agorabaan 12 op maandag t/m zaterdag van 11.00 - 15.00 uur. Of maximaal een week van tevoren telefonisch te reserveren op 0320 - 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang.

Agora, woensdag 8 april om 20.15 uur
Lebbis op dreef met een spervuur aan grappen

De titel van het nieuwe programma van Lebbis 'Hoe laat begint het schieten' is de beste titel ooit bedacht. Alles zit erin. "Mensen vragen al snel, waarom die titel? Kijk, ik ga in dit nieuwe programma de wereld weer een stukje beter maken. Dat geloof ik. Zoals de aanhangers van Transcendente Meditatie geloven dat ze uiteindelijk kunnen vliegen. Zoals Jan Peter Balkenende denkt dat hij een Christen is. Zoals astrologen geloven dat het moment waarop je geboren bent en de stand van de sterren onze levensloop beïnvloeden. Zo denk ik dat ik de wereld beter ga maken. In ieder geval voor mezelf, want: verbeter de wereld, begin bij jezelf. En als iedereen dat doet wordt het toch beter. En hij is niet van mij, die titel. Hij is van Jacco. Mijn technicus. Die riep een keer in New York tegen een agent, hé joh, hoe laat begint het schieten. Wij lachen. Hij verstond het toch niet. Ach, je moet er bij zijn geweest".

Lebbis kenmerkt zich door een spervuur aan grappen, vaak over de actualiteit van de dag. De vrijblijvendheid van de actuele grap maakt plaats voor engagement. De persoonlijke betrokkenheid bepaalt de keuze van de onderwerpen. De vorm van zijn voorstelling leunt tegen die van de stand-up comedy en door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele cabaret.

Kaarten voor deze en andere voorstellingen in de Agora zijn te bestellen via de website www.agora-lelystad.nl of bij theaterkassa aan de Agorabaan 12 op maandag t/m zaterdag van 11.00 - 15.00 uur. Of maximaal een week van tevoren telefonisch te reserveren op 0320 - 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang.