Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

College Sittard-Geleen stemt in met verkoop aandelen Essent

Sittard-Geleen, 17 maart 2009 - Het college vaan B&W van Sittard-Geleen heeft het principe-besluit genomen om akkoord te gaan met de verkoop van Essent-aandelen aan RWE. De gemeenteraad wordt nu om advies gevraagd, waarna het college een definitieve beslissing neemt.

Sittard-Geleen is de grootste gemeentelijke aandeelhouder van Essent in Limburg. De gemeente heeft 0,735 procent van de aandelen. In de begroting van de gemeente is er rekening mee gehouden dat die aandelen jaarlijks 2,9 miljoen euro aan dividend opleveren. ,,Als we verkopen, zal een groot deel van de opbrengst op een spaarrekening moeten worden gezet zodat we die 2,9 miljoen euro alsnog binnenkrijgen,' aldus wethouder Pieter Meekels (economie en middelen).

Omdat de gemeente haar aandeel in het netwerkbedrijf Enexis behoudt, levert dat 350.000 euro per jaar aan dividend op. Renteopbrengsten van een bruglening aan Enexis leveren nog eens 955.000 euro op. Blijft dus een bedrag van 1,6 miljoen euro over dat moet komen uit de rente die de opbrengst van de verkoop oplevert als die op een spaarrekening wordt gezet. Berekeningen op basis van een rentepercentage van 3,5 procent wijzen uit dat de gemeente dan een bedrag van 46,5 miljoen euro moet vastzetten.

Naar verwachting leveren de aandelen Essent bij verkoop aan RWE in eerste instantie maximaal 50 miljoen op. Er is dus maximaal drie miljoen euro over om vrij te besteden.

Over enkele jaren komt er voor de gemeente Sittard-Geleen mogelijk nog een extra uitkering beschikbaar die kan oplopen tot - naar verwachting ⤤" maximaal 8 miljoen euro. Dit is een gevolg van nu gevormde fondsen in verband met de overnamerisico's.

De verkoop van Essent aan RWE gaat door als het Duitse bedrijf minimaal tachtig procent van de aandelen in handen krijgt. Gaat meer dan 95 procent van de aandelen naar RWE, dan kan dit bedrijf via de rechter afdwingen ook de resterende vijf procent te krijgen. Krijgt RWE uiteindelijk tussen de 80 en 95 procent van de aandelen, dan kunnen de gemeenten die hun aandelen niet hebben aangeboden, deze houden. Het gevolg is dan dat RWE als meerderheidsaandeelhouder zelf onder meer de hoogte van het dividend kan bepalen.

Het college wil graag de opvatting van de gemeenteraad horen over de Essent/RWE-deal. Op 9 april wordt een toelichting gegeven in de commissie EMWW en op 23 april praat de raad hierover. Op 12 mei vindt de definitieve besluitvorming plaats in het college van B&W.


---