Nederlandse Spoorwegen

Persinformatie
17 maart 2009

Treinen steeds schoner

'Care on track': reiniging tijdens de rit

Om te zorgen dat treinreizigers nog vaker in een blinkend schone trein reizen beproeft NS een nieuwe schoonmaakmethode: Care on track. Mobiele schoonmaakteams reizen mee om tijdens de rit afval te verwijderen en vlekken weg te poetsen. Met de treinen van NS reizen per dag ruim 1,1 miljoen mensen. Die laten zo'n 16 ton afval per dag achter. Ter vergelijking: dat zijn twee voetbalvelden vol met vuilniszakken. Treinen worden vele malen per dag van binnen schoongemaakt. In de eerste plaats gedurende de nacht, zodat ze 's morgens schoon, met lege afvalbakken en frisse toiletten, aan hun eerste rit kunnen beginnen. Daarnaast worden treinen gedurende de dag enige keren schoongemaakt op de eindpunten. Nieuw is dat op een tiental trajecten zo'n 240 treinen overdag tijdens de rit gereinigd worden, onder de naam `Care on track'. Twintig mobiele schoonmakers verwijderen afval en maken zonodig vloeren, stoelbekleding, tafels en ruiten schoon.

Care on track wordt al enige tijd beproefd. Uit onderzoek onder treinreizigers blijkt dat zij het prettig vinden dat NS op deze manier zorgt voor nog schonere treinen. Op 9 april maakt NS bekend waar volgens de reizigers de aller-schoonste treinen rijden.

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS Persvoorlichting 030-2357070
NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen NS-klanten hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De elektrische treinen van NS zijn een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot. Op de 380 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn. NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.

NS Reizigers B.V., Utrecht
Handelsregister Utrecht 30124362