Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Noodverlichting ontbreekt in opslaghal transportbedrijf (persbericht 015, 2009)

Last onder dwangsom Roek.
Het opslag- en transportbedrijf Roek, Produktieweg 12 in Hoogezand moet in de nieuwe opslaghal snel noodverlichting en verlichte vluchtwegaanduiding aanbrengen. Ondanks verschillende gemeentelijke aanmaningen voldoet het bedrijf nog steeds niet aan de wettelijke eis. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders het bedrijf verplicht de verlichting voor 30 maart 2009 aan te brengen. Gebeurt dit niet dan moet het bedrijf vanaf deze datum voor elke week dat het nalatig blijft, een dwangsom van 1.000,-- betalen met een maximum van 10.000,--.

In het landelijke Bouwbesluit 2003 heeft de wetgever in een aantal situaties de aanwezigheid van een goed functionerende noodverlichting en een verlichte vluchtwegaanduiding verplicht gesteld. Er bestaat geen ontheffingsmogelijkheid. De verplichting bestaat omdat deze verlichting een belangrijke voorwaarde is voor een snelle en veilige ontvluchting van een gebouw. De opslaghal van het bedrijf Roek betreft een dergelijke situatie.

In het afgelopen half jaar heeft de gemeente het bedrijf een aantal malen de gelegenheid geboden om vrijwillig de verlichtingsinstallatie aan te brengen. Helaas heeft het bedrijf het om voor de gemeente onbekende redenen op het besluit met de last onder dwangsom aan laten komen.