Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Wijkbezoek Presikhaaf: Durf om te experimenteren

17-03-2009

Minister Van der Laan bezocht op maandag 16 maart de wijk Presikhaaf, een van de vier Arnhemse aandachtwijken. Door Haagse verplichtingen van de minister moest het programma wat ingekort worden zodat de gesprekken op een locatie plaatsvonden: de educatieve stadsboerderij. In een omgeving met kakelende kippen, knorrende varkens en een enkele trotse pauw werd de minister uitgebreid bijgepraat over de vorderingen in het Arnhemse.

Na het bestuurlijk overleg met wethouders en corporatiedirecteuren vertelden participatiecoaches en twee van hun cliënten over de weg naar een (betaalde) baan. Voor de Arnhemse wijken zijn er zo'n 12 participatiecoaches die mensen op een vernieuwende manier hierbij helpen. De coach zoekt de mensen thuis op, gaat met hen in gesprek, gaat op zoek naar de talenten en biedt waar nodig ondersteuning. De coach is zo de verbindende schakel tussen allerlei instanties zoals het UWV en de sociale dienst. En dat werkt zegt een van de cliënten: 'Ik voel me zo geen nummer, ik kan mijn verhaal kwijt.'

In gesprek met de actieve bewoners uit het wijkteam werd nog eens duidelijk dat Arnhem een naam heeft hoog te houden als het gaat om bewonersparticipatie. Zo hebben de vertegenwoordigers van de bewoners uitgebreid geadviseerd bij het vaststellen van het wijkuitvoeringsplan en de manier waarop de bewonersbudgetten moeten worden verdeeld. De bewoners zoeken nog naar een manier waarop zij allochtonen beter bij allerlei initiatieven kunnen betrekken. Daar bestaat inmiddels de nodige kennis over, zegt de minister die de bewoners daarover meer informatie belooft.

De minister concludeert dat de wijkaanpak in Arnhem goed op de rails zit. Het project participatiecoaches toont dat de Arnhemmers 'mensgericht bezig zijn'. Het is naast de formulierenbrigade die mensen met de aanvraag van voorzieningen helpt een van de voorbeelden van de 'aanpak achter de voordeur' die zijn vruchten afwerpt.

Namens de 27 grote gemeenten en het kenniscentrum KEI overhandigt wijkenwethouder Van Eeten de minister het onderzoek 'Wat en hoe?' Het rapport gaat over succesvolle manieren om sociale en fysieke maatregelen in krachtwijken te koppelen. De onderzoekers concluderen dat de ideale wijkenaanpak niet bestaat. Het gaat er telkens weer om maatwerk te leveren en de durf te hebben om te experimenteren. De minister onderschrijft dit. De aanpak in Arnhem is daar een treffend voorbeeld van.