Apple Benelux

Apple geeft voorbeschouwing van iPhone OS 3.0-bètaversie voor ontwikkelaars

Bètarelease bevat nieuwe SDK, meer dan 1000 API's en 100 nieuwe voorzieningen

CUPERTINO, 17 maart 2009 - Apple heeft vandaag zijn iPhone OS 3.0-software gedemonstreerd en aangekondigd dat de bètarelease per direct kan worden gedownload door geregistreerde ontwikkelaars. De bètarelease van iPhone OS 3.0 bevat een bijgewerkte Software Development Kit (SDK) met meer dan 1000 nieuwe Application Programming Interfaces (API's), waaronder een API voor het doen van aankopen vanuit een programma (In-App Purchases), voor peer-to-peerverbindingen, een programma-interface voor accessoires, toegang tot de iPod-muziekbibliotheek, een nieuwe Maps-API en push-meldingen. Apple heeft bovendien aangekondigd dat er deze zomer voor bezitters van een iPhone of iPod touch meer dan 100 nieuwe voorzieningen beschikbaar zullen zijn, waaronder knippen, kopiëren en plakken, MMS*, liggende weergave in Mail, Sms en Notities; stereo-Bluetooth; synchronisatie van notities naar de Mac of pc; schudden voor de shuffle-modus; ouderlijk toezicht voor tv-programma's, films en programma's in de App Store en automatisch inloggen op Wi-Fi-hotspots. De iPhone OS 3.0-bètarelease zal bovendien het nieuwe programma Voice Memo bevatten, evenals een uitgebreide zoekfunctie in alle belangrijke iPhone-programma's en de Spotlight-zoekfunctie voor zowel iPhone als iPod touch.

"Het nieuwe iPhone OS 3.0 is een belangrijke softwarerelease met tal van nieuwe en innovatieve voorzieningen voor zowel klanten met een iPhone als ontwikkelaars die programma's voor de iPhone maken. Hiermee blijven we de concurrentie jaren voor", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple.

De iPhone OS 3.0- bètasoftware en SDK bevatten meer dan 1000 nieuwe API's en zijn beide vanaf vandaag beschikbaar voor alle leden van het iPhone Developer Program die nieuwe iPhone- en iPod touch-programma's willen bouwen en testen. Nieuw is onder andere de mogelijkheid om het aankoopmodel van de App Store in een programma te integreren. Via de In-App Purchases-API kunnen ontwikkelaars een abonnementsservice integreren en op een eenvoudige en veilige manier nieuwe voorzieningen verkopen. Ook is het nu eenvoudiger om voor de iPhone en iPod touch peer-to-peergames te maken die via Bluetooth werken.

Een andere belangrijke voorziening in de iPhone OS 3.0-bètasoftware is de mogelijkheid om in programma's een interface voor hardwareaccessoires te integreren, waarmee ontwikkelaars van accessoires voor de iPhone en iPod touch over een nieuwe regelfunctie beschikken en klanten een heel scala aan nieuwe oplossingen tegemoet kunnen zien. De nieuwe Maps-API van Apple stelt ontwikkelaars in staat om de Google Mobile Maps-voorziening in hun programma's te integreren, zodat Google Map-afbeeldingen, de huidige locatie, eigen annotaties en geocoding beschikbaar zijn. De iPhone OS 3.0-bètasoftware bevat tevens de Apple Push Notification-voorziening, waarmee ontwikkelaars een waarschuwingssysteem op basis van geluid, tekst of een symbooltje op het programmasymbool kunnen maken.

De nieuwe iPhone OS 3.0-software zal deze zomer verkrijgbaar zijn voor alle gebruikers van een iPhone of iPod touch en zal meer dan 100 nieuwe voorzieningen bevatten, zoals de mogelijkheid om te knippen, kopiëren en plakken binnen en tussen programma's; MMS om foto's, contactgegevens, audiobestanden en locaties te verzenden en ontvangen in het programma Messages, en de mogelijkheid om onderweg audio-opnamen te maken met het nieuwe Voice Memo-programma. In Mail, Sms en Notities zal de liggende weergave worden ondersteund. De zoekfunctie wordt uitgebreid, zodat gebruikers kunnen zoeken in Mail, iPod en Notities. Ook nieuw is de Spotlight-zoekfunctie in het beginscherm, waarmee op woord of woordgroep kan worden gezocht in alle belangrijke programma's.

In het bijgewerkte programma Stocks zal het mogelijk zijn om recent bedrijfsnieuws weer te geven, evenals actuele informatie zoals de openingskoers, gemiddelde koers, handelsvolume en marktkapitalisatie. Bovendien zal de liggende weergave worden ondersteund, zodat aandelenkoersen in grafiekvorm schermvullend kunnen worden weergegeven. Dankzij CalDAV-ondersteuning kunnen klanten op hun iPhone een gedeelde agenda bekijken en hun eigen agenda synchroniseren met iCal, Yahoo, Google en Oracle.

Op dit moment zijn er in de App Store meer dan 25.000 programma's verkrijgbaar. Door toevoeging van 15 nieuwe landen is de App Store momenteel beschikbaar in 77 landen, wat betekent dat ontwikkelaars een potentieel bereik van 30 miljoen iPhone- en iPod touch-gebruikers hebben. Ontwikkelaars bepalen zelf de prijs van hun programma's en krijgen 70% van de omzet. Apple dekt alle kosten voor creditcardbetalingen, webhosting en infrastructuur die verband houden met het aanbieden van programma's via de App Store.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Geregistreerde ontwikkelaars kunnen de iPhone OS 3.0-bètasoftware en SDK vanaf vandaag downloaden vanaf developer.apple.com. Klanten met een iPhone kunnen de nieuwe iPhone OS 3.0-software komende zomer gratis downloaden, voor klanten met een iPod touch is de software voor USD 9,95 verkrijgbaar als update. De prijzen voor andere landen zullen bekend worden gemaakt op het moment dat de software beschikbaar is.**


*MMS is alleen beschikbaar op de iPhone 3G; hieraan zijn mogelijk kosten verbonden. MMS is mogelijk niet overal beschikbaar.


**Sommige voorzieningen worden mogelijk niet door oudere hardware ondersteund.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de revolutionaire iPhone.

Perscontact:
Juriaan Bosman
Apple
bosman.j@euro.apple.com
+447515847664

Ga voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr. De algemene website van Apple Nederland vindt u op www.apple.com/nl