Provincie Noord-Holland

PS: geen megakippenfarm in Wieringermeer

17-3-2009

Maandagmiddag was de kippenactiegroep van Milieudefensie en Dierenbescherming voor de derde keer bij de provinciale volksvertegenwoordigers op bezoek. Doel was weer kracht bijzetten aan het burgerinitiatief om de vestiging van een megakippenfarm in de Wieringermeer tegen te gaan.

Langdurig debat

De borden- en spandoekdragers moesten tot de avonduren geduld oefenen. Tegen zevenen werd de motie van GroenLinks, waarin de vestiging van de megakippenfarm niet wordt toegestaan, in stemming gebracht. Met slechts één stem meerderheid wisten de indieners hun collega-Statenleden voor hun standpunt te winnen. In de motie maken Provinciale Staten ook duidelijk dat zij het huidige beleid van de provincie, dat de nieuwe vestiging van intensieve veehouderijen verbiedt, willen voortzetten.

Eén stem verschil

Een langdurig en bij vlagen scherp debat, waaraan ook landbouwgedeputeerde Jaap Bond actief deelnam, ging aan de stemming vooraf. Bond maakte zijn gehoor duidelijk dat de provincie voor veel zaken die door de initiatiefnemers naar voren waren gebracht, niet de bevoegde overheid is. Dierenwelzijn wordt bijvoorbeeld vanuit Brussel geregeld en als het gaat om allerlei vestigings- en milieuvoorschriften voor intensieve landbouwbedrijven is het Rijk aan zet. Het derde punt van de motie maakte overigens duidelijk dat het onderwerp nog niet echt van de agenda is. De motie zegt dat het Statenstandpunt bouwsteen is voor de nog vast te stellen structuurvisie. En de discussies over de structuurvisie vinden later dit jaar plaats.