Vrije Universiteit Amsterdam

Symposium 'De Andere Patiënt'

18 maart 2009 | Symposium

Is de 'mondige patiënt' van vandaag de dag het kind van de nieuwe communicatiemedia? De mondige patiënt, gezien als de geïnformeerde basis van een marktgerichte gezondheidszorg, wordt vaak bejubeld en soms verguisd, maar klopt het beeld van deze patiënt als een nieuw fenomeen?

Al meer dan een eeuw zijn in Nederland mondige, geïnformeerde, eigenzinnige en ook volgzame patiënten bespeurbaar. Zij volgden niet klakkeloos de voorschriften van dokters, maar kozen op grond van tal van informatiebronnen hun eigen manier van omgaan met gezondheid en ziekte.
Met behulp van moeder, buurvrouw, medische encyclopedie of Libelle zocht de medische 'leek' tussen eigen inzichten en medische voorlichting pragmatisch de weg naar de eigen gezondheid. Minder zichtbaar dan vandaag de dag, maar zeker niet zonder eigen mondigheid en eigenzinnigheid.

Stephen Snelders is historicus en publiceert over verschillende aspecten van de geschiedenis van geneeskunde en gezondheidszorg. Frans J. Meijman is hoogleraar medische publieksinformatie en de geschiedenis daarvan. Beiden zijn verbonden aan het VUmc, afdeling metamedica.
Datum : 18 maart 2009
Tijd : 13:15 tot 24:00
Locatie : auditorium
Kosten : toegang gratis
Contactpersoon : Patricia Brinckman
Telefoon : 020 4448266/18
Website : p.brinckman@vumc.nl