Persberichten

Zorgtotaal 2009: driedaagse van congressen, lezingen en workshops voor zorgprofessionals

Publicatiedatum: 16-02-2009

Jaarbeurs Utrecht opent van 18 t/m 20 maart a.s. haar deuren voor alle zorgprofessionals van Nederland. Tijdens de vakbeurs Zorgtotaal kunnen zij hier drie dagen lang terecht voor de laatste trends, technieken en materialen op zorggebied. In aanvulling op het aanbod van de 250 deelnemers, wordt een breed activiteitenprogramma van workshops, lezingen en congressen georganiseerd. Op het programma staan onder meer de uitreiking van de Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT, een minicongres van V&VN, het Skillslab, de Kookstudio en het congres van FMN: Gastvrijheid en Gezondheid.

Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT
Op woensdag 18 maart wordt voor de eerste keer de Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT uitgereikt. De innovatieprijs is een initiatief van beursorganisator VNU Exhibitions Europe en met deze prijs wil zij zorgorganisaties stimuleren om hun innovaties te promoten. Deelnemers kunnen een inzending doen in twee categorieën; Arbeidbesparende technologie en Welbevinden van de patiënt. Eind februari selecteert de jury - bestaande uit een aantal gerenommeerde zorgprofessionals - uit alle inzendingen de genomineerden. Op 18 maart worden de uiteindelijke twee winnaars gekozen. Tijdens Zorgtotaal zijn alle inzendingen voor het publiek te zien.


Minicongres en inloopsessies V&VN
Woensdag 18 maart organiseert V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) een minicongres met inloopsessies voor directie en management van zorginstellingen. In het congres staat de grote aantrekkingskracht van magneetinstellingen centraal. In Amerika wordt al in veel ziekenhuizen gewerkt met het concept van 'magneetinstellingen' en V&VN haalt dit succesvolle concept nu naar Nederland. In het congres komen de volgende onderdelen aan bod: de essentie van magnetism (door Janneke van Vliet, vice-voorzitter V&VN), Tevreden verpleegkundigen bieden excellente zorg (door Alex Lindenburg, afdelingshoofd en voorzitter VAR, Vlietland Ziekenhuis) en Hoe richt je je organisatie als magneetinstelling in (door Aad Schouten, manager Personeel en Organisatie St. Antonius Ziekenhuis)? Tijdens inloopsessies op donderdag 19 en vrijdag 20 maart kunnen bezoekers zich laten informeren over het kwaliteitsregister/herregistratie BIG-register, voorbehouden handelingen en krapte op de arbeidsmarkt.


FMN Congres: Gastvrijheid & Gezondheid
Zorginstellingen en zorgketens transformeren van aanbodgericht naar vraaggericht. Hierbij is een gastvrije benadering onontkoombaar. Zorgprofessionals en -managers zoeken daarom naar kennis en informatie over de vraag: hoe kan ik in mijn organisatie deze 'hospitality' invoeren? FMN (Facility Management Nederland) en VNU Exhibitions Europe organiseren daarom op donderdag 19 maart een congres rondom het actuele thema Gastvrijheid & Gezondheid. Het congresprogramma staat onder leiding van dagvoorzitter Thomas Thijssen, Lector Experience in Hospitality & Leisure aan de Saxion Hospitality Business School in Deventer. Sprekers zijn Hans ter Brake (Pink Roccade), Jan van der Leij (Architectenbureau Bonnema, ontwerper van Orbis Medical Park) en Hans Büller (Raad van Bestuur Erasmus MC). Het programma is opgebouwd vanuit drie perspectieven: de patiënt als gast, de medewerkers (medisch en niet-medisch) als gastheer en de gastvrije omgeving. De samenhang tussen deze drie perspectieven vormt de leidraad voor zowel een strategie van gastvrijheid en gezondheid, als de implementatie van gastvrijheid en gezondheid.


Gastvrij koken en vaardigheden oefenen
Dagelijks kunnen bezoekers in de Kookstudio in hal 10 terecht voor verschillende kookdemonstraties. In de Kookstudio- een initiatief van Rational en Electro Calorique- is te zien hoe je in de gezondheidszorg binnen het 'gastvriendelijkheidsconcept' kunt koken. In hal 12 organiseert NU'91 - de beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging - in samenwerking met Skills Meducation het Skillslab. Hier kunnen verpleegkundigen hun vaardigheden oefenen. Ook in hal 12: het verenigingenplein en - theater. Hier vinden bezoekers meerdere verenigingen bij elkaar, waaronder de Alvleeskliervereniging, Nederlandse Vereniging van Dystoniepatiënten, Stichting de Snoezelbus en de Prikkelbare darm syndroom belangenvereniging. Op het plein is ook een theater aanwezig waar dagelijks zeven workshops van verschillende verenigingen worden gegeven.


Gratis deelnemen
Op ww.zorgtotaal.nl vinden bezoekers het meest actuele activiteitenoverzicht. Voor sommige onderdelen dient men zich van te voren aan te melden, dit kan ook via de website. Aan geen van de programmaonderdelen zijn kosten verbonden.


Zorgtotaal in het kort
Zorgtotaal is het grootste platform voor de Nederlandse intramurale- en thuiszorg, waar iedere zorgprofessional gericht terecht kan. Om bezoekers en deelnemers zo gericht mogelijk met elkaar in contact te brengen is de beurs onderverdeeld in een vijftal segmenten; Facilitair, Revalidatie, Voeding, Verpleging en Technologie. In combinatie met de beurs Zorg & ICT -die tegelijkertijd met Zorgtotaal plaats vindt- vinden zorgprofessionals zo alle relevante vakinformatie onder één dak. Als overkoepelend thema koos organisator VNU Exhibitions Europe deze editie voor 'hospitality'.


Zorg & ICT
Tegelijkertijd met Zorgtotaal vindt ook de beurs Zorg & ICT plaats. Deze vakbeurs is gericht op ICT toepassingen en diensten in de zorgsector. Bezoekers van beide beurzen kunnen met hun toegangsbewijs ook de andere beurs bezoeken. Zie ook www.zorg-en-ict.nl


Praktisch
Zorgtotaal wordt georganiseerd door VNU Exhibitions Europe. Data: woensdag 18 tot en met vrijdag 20 maart 2009. Openingstijden: woe 18 & do 19 maart, 10.00 -17.00 uur, vrij 20 maart 10.00 - 16.00 uur. Tegelijkertijd met Zorgtotaal vindt de vakbeurs Zorg & ICT plaats. Bezoekers kunnen met één entreebewijs beide beurzen bezoeken. Meer informatie en gratis voorregistreren via www.zorgtotaal.nl.


Noot voor de redactie,