Waterschap Dommel

Reuseldal 18 maart

Informatieavond Beekherstel Reuseldal 18 maart 2009

Publicatiedatum : 9 maart 2009

Woensdagavond 18 maart 2009 organiseert Waterschap De Dommel een informatieavond over de herinrichting van het Reuseldal. Er is een ontwerp opgesteld waarbij de Reusel meer ruimte krijgt in het beekdal. Belangstellenden zijn van harte welkom om op 18 maart naar de plannen te komen luisteren en deze te bekijken aan de hand van tekeningen en visualisaties. Om 20.00 uur start de presentatie in locatie De Buitenman aan de Buitenman 2 in Lage Mierde. Vanaf 19.45 is de zaal open en staat de koffie klaar.

Beekherstel Reuseldal

De Reusel is in het verleden rechtgetrokken en flink verbreed. De oorspronkelijke loop van de Reusel uit circa 1880 en de historische verkavelingpatronen zijn een inspiratiebron geweest voor het ontwerp van de nieuwe beekloop en inrichting van het landschap. In de toekomst zal de Reusel weer door haar beekdal kronkelen en de ruimte krijgen die het nodig heeft. Met op de oevers wat bosjes, enkele houtwallen, wat graslanden en hier en daar een poel voor amfibieën. Er zal plaats zijn om overtollig water tijdelijk op te vangen en zuiveringsmoerassen zullen het water schoner maken. Bovendien krijgt het water zo de kans om in de bodem te trekken, zodat in droge periodes er water beschikbaar is voor zowel landbouw als natuur. Door het hele gebied zullen wandelpaden lopen, zodat buurtbewoners een ommetje kunnen maken, maar ook een langere route behoort tot de mogelijkheden.Langs de Belevensche loop zal een (smallere) natte natuurzone worden ontwikkeld die het Beleven en het herstelde Reuseldal verbindt.

Samenwerking

In dit project wordt intensief samengewerkt tussen de projectgroep en de klankbordgroep. De projectgroep bestaat uit medewerkers van Waterschap De Dommel, gemeente Reusel - De Mierden, Brabants Landschap en adviesbureau DHV. De projectgroep heeft een voorlopig ontwerp gemaakt, waarna de klankbordgroep daarover advies heeft gegeven. De klankbordgroepleden vertegenwoordigen de volgende organisaties: ZLTO afdeling Reusel-De Mierden, IVN afdeling Kempenland-west, Heemkunde Werkgroep Reusel, Landgoed Wellenseind, Landgoed De Utrecht, Werkgroep Weidevogel bescherming, provincie Noord-Brabant, Bekenwerkgroep en DLG.

Informatiebijeenkomst

Waterschap De Dommel informeert u tijdens de bijeenkomst over het project beekherstel Reuseldal. Aan de orde komen: het projectgebied, de projectdoelen en het ambitieuze ontwerp dat in samenwerking met de project- en klankbordgroep is opgesteld. Tevens zal er deze avond meer verteld worden over de vervolgstappen en de daarbij horende procedures en mogelijkheden om reacties en vragen kenbaar te maken.Na de plenaire presentatie is er de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens een informatiemarkt. Aan de hand van diverse tekeningen en visualisaties wordt een beeld gegeven van de mogelijke toekomstige inrichting van het Reuseldal.