Gemeente Breda

Breda geeft concept-ontwerpbestemmingsplan IJpelaar vrij

Het college van burgermeester en wethouders van Breda stemt in met het conceptontwerp bestemmingsplan IJpelaar en geeft het vrij voor consultatie.

Het huidige bestemmingsplan, inmiddels 16 jaar oud, wordt geactualiseerd. Op 18 maart bespreekt de gemeente het concept-ontwerpbestemmingsplan met de wijkraad IJpelaar.

Belangrijkste verschil met het oude bestemmingsplan is dat het college de mogelijkheid heeft om in bepaalde zones oude bedrijvigheid om te zetten naar wonen. Het gaat om een zone op de hoek van de Mathenessestraat-Loevesteinstraat (voormalige garage Iriks) en Zwijnsbergenstraat-Loevesteinstraat (voormalige garage Rüttchen).

Ook krijgen de twee flats aan de Doenradestraat en Zorgvlietstraat extra bebouwingsmogelijkheden. Op deze locaties hebben woningcorporatie Laurentius, ontwikkelaar Heijmans en HEJA Projectontwikkeling plannen voor in totaal ongeveer 270 woningen. Voor deze drie locaties zijn vrijstellingen aangevraagd op grond van artikel 19 WRO in procedure, maar deze zijn nog niet afgerond.

Het is de bedoeling dat zodra de vrijstellingen definitief zijn, deze worden meegenomen in het bestemmingsplan IJpelaar. Als de vrijstellingen niet of niet tijdig afgegeven worden, blijft de opgenomen wijzigingsbevoegdheid gehandhaafd. Voor de herstructurering van winkelcentrum de Burcht is ook een vrijstellingsverzoek ingediend. Omdat het nog niet duidelijk is of en in welke vorm deze ontwikkeling doorgaat, is de huidige situatie opgenomen in het conceptontwerp bestemmingsplan IJpelaar.

Het bestemmingsplan IJpelaar is een conserverend plan en past als zodanig in de Structuurvisie Breda 2020.

Breda, 9 maart 2009