Gemeente Ede

Nummer 030 / Ede, 3 maart 2009

Kunstzijdefabriek ENKA in woord en beeld verweven met Ede

Woensdag 18 maart 2009 wordt een nieuwe uitgave in de reeks Historische Cahiers Ede gepresenteerd: `Kunstzijdefabriek Enka. Tachtig jaren werkgelegenheid en welvaart in Ede'. Auteur van dit tiende historische cahier is Riet Beuker. Helder en met veel gevoel beschrijft ze de geschiedenis van de Enka en diens verwevenheid met Ede.

Het nieuwste historische cahier gaat over de opkomst van een echt Edes bedrijf. Een topbedrijf dat decennialang veel voor Ede en de Edenaren heeft betekend. Het verhaal toont de opkomst, groei en uiteindelijke ontmanteling van het bedrijf met een wereldbekend aanbod van producten. Riet Beuker laat zien wat er met het bedrijf is gebeurd en wat zich binnen de muren van de fabriek afspeelde.

In het voorwoord van het cahier kijkt cultuurwethouder Evert van Milligen kort vooruit. Het huidige Enka-terrein wordt de komende jaren nieuw ontwikkeld: het wordt een woonomgeving op een unieke historische locatie.

Presentatie
Tijdens de presentatie wordt gesproken door Riet Beuker, auteur van het cahier, en door cultuurwethouder Evert van Milligen. Daarnaast wordt historisch en recent beeldmateriaal over de geschiedenis van de Enka getoond, samengesteld door Hans Bremer vanuit de Enka Reünievereniging.

De archiefstukken en de beeldcollecties van de Enka zijn enige jaren geleden al ondergebracht bij het Gemeentearchief Ede. Ter gelegenheid van de presentatie van deze nieuwste uitgave zal er ook aandacht zijn voor de plannen die het Gemeentearchief met deze collecties heeft.

Het cahier is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel en het Gemeentearchief Ede. Het kost EUR 9,90.

---