Wageningen Universiteit en Researchcentrum tijdens boekenweek in wageningen over darwin en ... Tijs Goldschmidt tijdens boekenweek in Wageningen over Darwin en ...

18 mrt 2009 20:00

Locatie: de bblthk, Stationsstraat 2, Wageningen

Tijs Goldschmidt, bioloog en schrijver van onder andere 'Darwins hofvijver' geeft op woensdagavond 18 maart een lezing over zijn werk en het Darwinjaar. De avond wordt gehouden in de bblthk en begint om 20.00 uur. Toegangskaarten à ⬠5,00 zijn te koop bij Boekhandel Kniphorst en de bblthk. Â


Tijs Goldschmidt
Tijs Goldschmidt (Amsterdam, 1953) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, promoveerde op een evolutie-biologisch onderwerp en werkte als onderzoeker jarenlang in Oost-Afrika. Hij bezocht de Asmaat op Papoea (voormalig Irian Java) en ontving Asmatters in Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in beeldende kunst, zowel westerse als oceanische en Afrikaanse.

Zijn boek Darwins hofvijver gaat over zijn ervaringen in Oost-Afrika (Tanzania) in de jaren â80. Hij onderzocht daar de furu (baarsachtige visjes) in het Victoriameer. De 250 soorten furu zijn ontstaan uit één enkele soort en ideaal studiemateriaal voor evolutionisten. Tot Goldschmidts ontsteltenis zag hij dat de furu door de introductie van de Nijlbaars (een enorme, roofzuchtige en smakelijke vis) in het Victoriameer (in de jaren â50) in rap tempo verdwenen. Darwins hofvijver is een mix van reisverhaal en wetenschappelijk relaas.

Het boek werd alom zeer goed ontvangen en onder meer vertaald in het Engels en Frans. Het won de Wetenschapsprijs en werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs.

De essaybundel Oversprongen uit 2001 werd onderscheiden met de Jan Hanlo-essayprijs. Het is een bundel over spreeuwen die mobiele telefoons imiteren, gibbons die zich gedragen als de gentlemen van het regenwoud, en gaaien die liegen over de plaatsen waar ze hun eikels hebben verstopt.

De andere linkerkant gaat over het onderscheid tussen links en rechts. Waar zit precies het verschil in? Psychologen, biologen en kunstenaars proberen hier al heel lang greep op te krijgen.

Wegkijken is een fotoboek vol fotoâs uit het enorme Spaarnestad foto-Archief die mensen tonen die zich schamen of juist bij de kijker (in elk geval bij Goldschmidt) een gevoel van schaamte oproepen.

In 2007 verscheen Kloten van de engel. In deze essaybundel probeert hij verbindingen te leggen tussen alfa en bèta, natuur en cultuur. In 2008 verscheen Doen alsof je doet alsof, de Huizinga-lezing 2007. Onderwerp: de essentie van spel.

In 2009 verscheen Ademgaten. Denken over dieren, de sterkste teksten van bioloog-dichter-essayist Dick Hillenius (1927-1987). Tijs Goldschmidt herlas het oeuvre van Hillenius en zocht de sterkste teksten bijeen: âOpvallend veel stukken hebben hun frisheid behouden. Hillenius lees je om zijn stijl, springerigheid en onverwachte inzichten.â