Gemeente Lelystad

Boomfeestdag Lelystad 2009: bomen sparen voor vogels

Woensdag 18 maart planten ruim 120 kinderen van verschillende basisscholen bomen en struiken in het bos ten oosten van het Oostrandpark.

Bomen sparen

Eerder stonden hier fijnsparren (kerstbomen) maar door een fikse storm is het grootste deel van de sparren omgewaaid. Dankzij Boomfeestdag en al die kinderen van Lelystadse scholen kan dit bosgedeelte weer ingeplant worden. Het landelijke thema voor de Boomfeestdag luidt dit jaar bomen sparen. In Lelystad wordt daar nog aan toegevoegd voor vogels.

Programma

De dag begint om 9.00 uur met het planten van een rode esdoorn door wethouder Willem de Jager en, uiteraard, de kinderen. Het consulentschap van het IVN verzorgt met een aantal vrijwilligers een educatief programma voor de scholen. Het programma heeft niet alleen met bossen te maken maar is vooral gericht op de vogels in het Lelystadse groen. Op 18 maart zijn de meeste bomen en struiken nog niet uitgelopen zodat er goed te zien is waar vogels genesteld hebben in het broedseizoen van 2008.

Sparren

Net als voorgaande jaren planten de leerlingen van verschillende basisscholen een flink aantal bomen en struiken. Dit keer is gekozen voor de herinplant van dit voormalige sparrenbos. Sparren horen eigenlijk niet in Flevoland thuis. Dat betekent dat ze het hier niet optimaal naar hun zin hebben. In de beginjaren groeien ze goed. Dankzij de vruchtbare grond waarop ook de fijnsparren bij het Oostrandpark staan, wortelen ze niet diep maar oppervlakkig waardoor ze gevoeliger worden voor harde wind. Ook kunnen ze op oudere leeftijd minder goed tegen de kalk in de oude zeebodem. Sparren in Flevoland zijn daardoor kwetsbaar en dat is weer eens gebleken. Gelukkig zijn er een paar blijven staan, die geven nog wat structuur aan dit her-ingeplante bosvak.

Lelystad-Vogelstad

In de derde week van maart start ook de actie Lelystad Vogelstad die duurt tot 21 maart 2010. In dit jaar wordt er op diverse manieren aandacht besteed aan vogels en dan vooral de tuin- en openbaar groen vogels die je vaak kunt horen of zien.

Dieren

Bomen en struiken zijn belangrijk voor vogels. Ze zoeken er voedsel, bescherming en beschutting, nestelen erin, ze houden de omgeving in de gaten vanaf een hoge tak. Op Boomfeestdag wordt er dus niet alleen een stukje bos ingeplant maar er ontstaat bovendien een nieuw stukje natuur waar honderden grote en kleine dieren het naar hun zin hebben.
---