Gemeente Geertruidenberg


Boomfeestdag met start bomenstructuurplan

Met het planten van 25 nieuwe Essen aan de Wielstraat in Raamsdonk geeft wethouder Lida Verschuren het officiële startsein voor de uitvoering van het bomenstructuurplan van de gemeente Geertruidenberg. En wanneer kan dit beter gebeuren dan op de nationale Boomfeestdag, woensdag 18 maart.

In alle drie de kernen van de gemeente wordt aandacht besteed aan de nationale Boomfeestdag. In Raamsdonk is wethouder Verschuren aanwezig om schoolkinderen te helpen bij het planten. In Geertruidenberg is dit wethouder Louise Laurijssen en in Raamsdonksveer is wethouder Anton van den Enden present.

Tussen 9.00 en 11.00 uur nemen de groepen 5 van alle basisscholen in de gemeente deel aan de Boomfeestdag. Om de kinderen te leren hoe belangrijk, maar ook hoe leuk bomen kunnen zijn, doen zij mee aan een mileu-educatieve activiteit. Het hoogtepunt van de Boomfeestdag is dat iedere klas een eigen boom of struik mag planten. Zo wordt de gemeente Geertruidenberg ieder jaar een beetje groener.

Het bomenstructuurplan `Eenheid in diversiteit' geeft het ideaalbeeld voor het bomenbestand in de gemeente aan. Een overzichtskaart toont de primaire en secundaire bomenstructuren in de gemeente die samen de hoofdstructuur vormen. Telkens wanneer er bouwplannen zijn binnen de gemeente of reconstructiewerkzaamheden, kan teruggegrepen worden op het bomenstructuurplan om te zien hoe belangrijk de bomen op een locatie zijn. Het bomenstructuurplan vormt de basis van het nieuwe bomenbeleidsplan waarmee de gemeente aangeeft hoe in de praktijk met bomen omgegaan moet worden. En dus ook welke bomen eventueel zouden kunnen verdwijnen of juist aangeplant moeten worden. De nieuwe Essenbomen aan de Wielstraat in Raamsdonk die woensdag de grond in gaan, passen binnen het gemeentelijk bomenstructuurplan en vervangen de kastanjes in die straat die aangetast waren door ziekte.