Gemeente Schouwen-Duiveland


Boomfeestdag op Schouwen-Duiveland

Publicatiedatum: 16 maart 2009
Datum laatst gewijzigd: 16 maart 2009

Persbericht

Datum

13 maart 2009

K. Koenraadt telefoon (0111) 413 383

Woensdag 18 maart wordt op Schouwen-Duiveland de 53ste editie van de nationale Boomfeestdag gehouden. Thema dit jaar is Spaar de bomen. Schouwen-Duiveland is dit jaar aangewezen als accentgemeente, dat houdt in dat de Boomfeestdag extra aandacht krijgt. Burgemeester G.C.G.M. Rabelink geeft woensdagochtend tussen 10.05 en 10.10 uur het startsein voor deze dag door het planten van een esdoorn op de Zandweg (ter hoogte van no 37). Hij doet dit samen met wethouder G.E. Houtekamer en de leerlingen uit groep 7 en 8 van de Theo Thijssenschool in Zierikzee.

De leerlingen, burgemeester en wethouder gaan per paardentram naar deze locatie, waar voor deze gelegenheid een tent is neergezet op het adres Zandweg no.37. Na een welkomstwoord door de burgemeester, het voordragen van gedichten en het maken van een wensfles gaat het gezelschap naar de plantlocatie waar de spade de grond in gaat. Ook de wensfles waarin ieder kind een wens heeft kunnen doen, gaat mee de grond in. De andere basisscholen gaan deze dag eveneens aan de slag met het planten en knotten van bomen. In totaal 27 basisscholen in Schouwen-Duiveland doen mee!

Op verschillende locaties worden bomen geplant of geknot door leerlingen uit de hoogste groepen.

In Zierikzee (Zandweg), Bruinisse(Deltastraat), Nieuwerkerk (Schoolstraat), Burgh-Haamstede (de Roterij), Ellemeet (Schelpweg), Renesse (Laone) en Scharendijke (Kuijerdamseweg) worden bomen geplant. In Dreischor, Kerkwerve, Zierikzee,(verschillende locaties), Zonnemaire, Nieuwerkerk, Oosterland, Burgh-Haamstede, Noordwelle, gaan leerlingen aan de slag met het knotten van bomen.

De leerlingen van de Schoener en de Schouw uit Brouwershaven gaan dit jaar naar het Ecoscope waar zij een aantal activiteiten doen. De leerlingen van 't Stoofje (Ouwerkerk)en basisschool in Nieuwerkerk en Sirjansland en hun leeftijdgenootjes van de Meerpaal in Bruinisse gaan deze keer op stap met een gids van Staatsbosbeheer. De gemeente heeft dit programma samen met stichting Natuur- en milieueducatie Schouwen-Duiveland, waterschap Zeeuwse eilanden en de stichting Landschapsverzorging Zeeland opgesteld en uitgewerkt.

Dit jaar is gekozen voor het thema Spaar de bomen. Hiermee wordt het belang van bomen voor hun omgeving onder aandacht van jongeren gebracht. Bomen zorgen niet alleen voor schone lucht maar zorgen er ook voor dat mensen zich in hun omgeving prettiger voelen. Dat geldt met name in steden en dichtbevolkte woonwijken. Om die reden is het belangrijk dat jongeren het belang van (voldoende)bomen voor hun woonomgeving inzien.

De Boomfeestdag heeft in Nederland een lange traditie. In 1919 plantten 240 leerlingen van de lagere scholen in Arnhem een aantal nieuwe beuken langs de oprijlaan van kasteel Doorwerth. Dat was de voorloper van de Nationale Boomfeestdag die in 1957 zijn eerste editie in Nederland (park Berg en Bos in Apeldoorn) beleefde. Nederland was de eerste staat buiten Amerika die aandacht besteedde aan deze manifestatie. Door de loop der jaren heen groeide de belangstelling voor de Nationale Boomfeestdag. Tegenwoordig doen meer dan vierhonderd gemeenten en ruim 150.000 kinderen aan deze dag mee. In de

loop van ruim vijftig jaar zijn er op deze speciale dag al meer dan tien miljoen bomen geplant.