Stadsdeel Amsterdam-Noord

Boomfeestdag in het W.H. Vliegenbos

Op 18 maart 2009 viert stadsdeel Amsterdam-Noord de 53ste Nationale Boomfeestdag in het W.H. Vliegenbos. Leerlingen van de Capelleschool en de Kinderboom planten rond 10 uur, 16 bomen.

Ze krijgen daarbij hulp van portefeuillehouder Groen, Harm- Jan van Schaik, Tweede Kamerlid Liesbeth Spies (CDA), zij heeft Oud Noord geadopteerd, de stichting W. H. Vliegenbos, en de buren van het bos: Albemarle en het Brederocollege.
Tijdens de viering draagt Simon Vinkenoog, buurman en vriend van het W. H. Vliegenbos, een gedicht op aan het bos.

Het thema van de 53 ste Nationale Boomfeestdag is: "Spaar de Bomen". Bomen in het stedelijk gebied hebben het niet altijd even makkelijk. Naast alle stedelijke vernieuwingen investeert het stadsdeel dan ook bewust in bestaand groen. Portefeuillehouder Groen, Harm-Jan van Schaik: " Het stadsdeel zet zich samen met Stichting het W. H. Vliegenbos en de buren van het bos met succes in voor het behoud van dit unieke stuk groen. Met de aanplant van nieuwe bomen bij de toegang van het W.H. Vliegenbos brengen we het bos dichterbij de Amsterdammers."

Het W.H. Vliegenbos is het oudste stadsbos van Amsterdam. Het bos is aangelegd tussen 1910-1918 en er staan voornamelijk iepen en essen. Het W.H. Vliegenbos wordt ecologisch beheerd en er zijn enkele zeldzame paddenstoelen. De boomvalk broedt er ieder jaar en de buizerd en havik jagen in dit bos.

Het doel van de Nationale Boomfeestdag is de kinderen in contact te brengen met de natuur en het groen. Door zelf bomen in hun eigen buurt te planten, krijgen ze een gevoel van verbondenheid met de omgeving. Voorafgaand aan de Boomfeestdag leren ze in een speciale bomenles van NME alles over bomen en de zorg hiervoor.