Gemeente Zoetermeer

Eerste paal stadsboerderij Oosterheem

Nog een jaar. Dan staat op het braakliggende terrein in het noordoosten van Oosterheem een stadsboerderij en wijktuin. Woensdag 18 maart slaat wethouder Frank Speel officieel de eerste paal de grond in van dit duurzame complex, dat komt te liggen in een parkachtige omgeving tussen Tuindorp en de hogesnelheidslijn.

Bij de bouw van de stadsboerderij gebruikt de gemeente duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en natuurvriendelijke materialen. Ook investeert de gemeente in duurzaam groen en duurzame relaties. Voordat de eerste paal officieel de grond in gaat, planten leerlingen van een basisschool in Oosterheem en cliënten van dagactiviteitencentra Ipse De Bruggen en Gemiva-SVG een van de eerste bomen op het terrein. Want het is die dag ook Nationale Boomfeestdag. Verder ondertekent de gemeente samen met Ipse De Bruggen en Gemiva-SVG een intentieverklaring voor een duurzame samenwerking om van dit complex een succes te maken.

De stadsboerderij bestaat straks uit een bezoekersgebouw en een gebouw voor boerderijdieren. In het bezoekersgebouw komt onder anderen een educatieruimte, een zuivelkeuken, een winkeltje en een werkplaats. De boerderij, tuin en het hoofdgebouw zullen worden beheerd en gebruikt door het team natuur- en milieueducatie van de gemeente Zoetermeer De hoofdsponsors zijn aannemer Dura Vermeer en Vestia Zoetermeer. Dura Vermeer neemt de bouw voor zijn rekening en Vestia de toezicht- en directievoering tijdens de bouw.