Andere aanpak vereist voor probleemjongere met laag IQ

16/03/2009 15:29

Schuttelaar & Partners B.V.

Humanitas DMH zet lustrum kracht bij met nieuwe activiteiten.

Den Haag, 16 maart - Ze hebben een grote mond, hangen op straat rond en geven overlast in de buurt. Wat aan de buitenkant echter niet te zien is, is dat een deel van deze jongeren een IQ heeft van minder dan 85. Hierdoor hebben ze een ontwikkelingsachterstand en wíllen ze wel, maar kunnen ze niet gemakkelijk meedraaien in de maatschappij. Humanitas DMH vindt dat voor deze circa 2.000 jongeren een andere aanpak nodig is. De behandeling staat centraal, terwijl het sociale leven en zingeving als werk en school niet wordt opgepakt. ,,Eén op één begeleiding is daarom noodzakelijk."

Overlastgevende 18 tot 23 jarigen vallen nu vaak tussen wal en schip. Ze zijn slecht of niet aan te pakken, omdat de meeste mogelijkheden (leerplicht, jeugdzorg, etc.) tot 18 jaar lopen. "Het zijn vaak jongeren met schulden en/of met alcohol- of drugsproblemen", zegt Ad van Rijen, directeur van Humanitas DMH. "Mede doordat je niet kunt zien dat ze een beperking hebben, komen ze in de problemen. De buurt vindt deze mensen lastig en asociaal, maar beseft niet dat ze een beperking hebben. Ze komen bijvoorbeeld uit een strak georganiseerde jeugdinstelling en raken in de problemen, zodra ze zelfstandig moeten wonen."

Persoonlijke begeleiding

Humanitas DMH wil deze jongeren persoonlijk begeleiden, bijvoorbeeld via het project Homerun waarmee in Oss en Gouda al positieve ervaringen zijn opgedaan. Homerun biedt structuur in het leven van deze jongeren. Door een persoonlijk begeleider aan te stellen die naast het contact houden met diverse instanties ook met deze instanties samenwerkt en op deze manier hulp biedt bij zaken die voor anderen heel normaal zijn. Van Rijen: "In het huidige zorgaanbod voor probleemjongeren met een laag IQ staat de behandeling centraal. Terwijl het zoeken naar een baan of school, een woning en een sociaal leven net zo belangrijk zijn. Een baas verwacht dat iemand op tijd is en de woningbouwvereniging wil elke maand zijn geld. Maar dat zijn juist hele lastige zaken voor deze groep. Dankzij onze kennis op dit gebied kunnen wij ze helpen, zodat ze wel kunnen meekomen in deze veeleisende maatschappij."

Debat op 18 maart a.s.

Humanitas DMH staat voor Dienstverlening aan Mensen met een Handicap. Al 25 jaar werkt de organisatie op een respectvolle en individuele manier aan de gelijkwaardige positie van mensen met een beperking. Regie op eigen leven staat centraal. Op woensdag 18 maart a.s. organiseert Humanitas DMH samen met Schuttelaar & Partners in Nieuwspoort een Maatschappelijk Café over de problematiek rond jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.humanitas-dmh.nl