Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Literaire avond met Ronald Giphart

U bent welkom op 18 maart in Bibliotheek IJsselmonde

Ronald Giphart is te gast in Bibliotheek IJsselmonde op woensdagavond 18 maart van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Hij draagt voor uit eigen werk en signeert.

Giphart (1965) is bekend van boeken als Ik ook van jou (1992), Phileine zegt sorry (1996) en Ik omhels je met duizend armen (2000). Zijn meest recente boek is Keukenprins (2008). Een aantal van zijn boeken werd verfilmd. Giphart werkt mee aan verschillende televisieprogrammas en heeft ruime ervaring in het theater, onder meer vanwege zijn tournee met Bart Chabot en Martin Bril.

Deze Literaire avond is een activiteit in het kader van de Boekenweek 2009, Tjielp Tjielp De literaire zoo.

De toegang bedraagt 5,-.
Kaartverkoop: Bibliotheek Beverwaard, bibliotheek Lombardijen, bibliotheek IJsselmonde en Boekhandel van der Pol ( Kouwenoord 87 ). Telefonisch reserveren: Bibliotheek IJsselmonde, 010- 482 94 94. Bibliotheek IJsselmonde, Groene Tuin 319 www.bibliotheek.rotterdam.nl.

Ronald Giphart
Ronald Giphart (1965) groeide op in een nieuwbouwwijk in Dordrecht; later verhuisde het gezin naar Soestdijk. Hij komt uit een humanistisch, links georiënteerd milieu. Zijn moeder Wijnie Jabaai was kamerlid voor de PvdA. Al op jonge leeftijd was hij zeer geinteresseerd in literatuur. Hij vond een originele manier om te ordenen wat hij had gelezen: een periodiek systeem der schrijvers, vergelijkbaar met het in de scheikunde gebruikte periodiek systeem der elementen. Op zijn zeventiende besloot Ronald schrijver te worden. Hij wilde schrijven over de grote thema's, zoals zijn grote voorbeeld Jeroen Brouwers, maar toen dat niet lukte dacht hij dat het schrijverschap niet voor hem was weggelegd. Nadat hij zijn studie Nederlands had afgebroken, werd Giphart nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. In de stilte van de nacht las hij veel en hij begon ook weer te schrijven, nu echter veel lichtvoetiger. Hij publiceerde enkele verhalen in zijn eenmanstijdschriftje 'Hoera Gaudo'. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar merkte het tijdschriftje op en vroeg hem een roman te schrijven. Inmiddels is Giphart een van de productiefste schrijvers in Nederland en heeft hij een groot en trouw publiek opgebouwd. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk, in 2003 kreeg hij de eervolle opdracht het Boekenweekgeschenk te schrijven, zijn boeken zijn in vertaling in tal van landen uitgegeven, drie van zijn boeken zijn verfilmd en een ander wordt nog verfilmd. In 2004 ontving hij de C.C.S. Crone Prijs, de Prijs voor literatuur van de stad Utrecht.

Giphart debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou. Het boek gaat over twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn afgereisd voor een - zoals een van de twee het noemt - 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal van de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza. 'Dit is een goed boek schreef Arjan Peters in SUM. En Ares Koopman in de Arnhemse Courant: 'De dag waarop Ik ook van jou verscheen, was - zoveel is nu wel zeker - een mooie dag voor de Nederlandse letterkunde.' Ik ook van jou werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte literaire debuut van 1992. Het boek werd verfilmd door Ruud van Hemert, met in de hoofdrollen Angela Schijf en Antonie Kamerling. De verfilming werd door de pers over het algemeen niet goed besproken.

Gipharts tweede boek, Giph (1993) speelt in het Utrechtse studentenmilieu rond hoofdpersoon Giph en gaat onder meer over een wintersportvakantie, het Boekenbal, een ontmoeting met Jeroen Brouwers, Nederlandse toiletten en vele amoureuze escapades. In een artikel van Frank Verkuijl in De Groene Amsterdammer (voorjaar 1994) werd een nieuwe stroming in de Nederlandse literatuur uitgeroepen, de 'Generatie Nix'., die zich zou kenmerken door lamlendigheid. Hiertoe zouden Joris Moens, Rob van Erkelens en Ronald Giphart behoren, de oprichters van het spraakmakende tijdschrift (inmiddels weer ter ziele) Zoetermeer. Giphart zelf vindt de term 'Generatie Nix' een onzinterm en moet sowieso niets hebben van generatiedenken.

Het titelverhaal van de verhalenbundel Het feest der liefde (1995) schetst een onvergetelijk portret van een studentenmentor. Behalve verhalen tegen het giphartiaanse decor van studenten die de Grote Wereld zoeken, bevat de bundel literaire polemiek, reis- en seksverhalen.
Phileine, de hoofdpersoon uit Gipharts derde roman Phileine zegt sorry (1996) en zusje van Giph is minstens zo cynisch en zwartgallig als de andere romanfiguren van Giphart, maar ze is ook opmerkelijk levenswijs. Met bijtende humor vertelt ze over verwikkelingen in New York die haar uiteindelijk dwingen tot een verbijsterende daad. De roman werd door Hans Goedkoop in NRC-Handelsblad geprezen om de inzet, en de strenge en zorgvuldige constructie. Het personage Phileine groeide uit tot heldin van talloze lezers. Het boek werd in 2003 verfilmd door Robert Jan Westdijk, met Kim van Kooten en Michiel Huisman in de hoofdrol. Ter gelegenheid daarvan werd een filmeditie met fotos van de film uitgebracht. Het boek is ook als CD-luisterboek verkrijgbaar, met de stem van Giphart.
In De Voorzitter (1999) beschrijft Giphart het leven van Epi Brons, voorzitter van de voetbalclub Bandstad '83 en directeur van Intertegel. De novelle is gebaseerd op enkele verhalen die Giphart schreef voor het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras. De roman zal verfilmd worden, met Erik van Muiswinkel in de hoofdrol.

In de roman Ik omhels je met duizend armen (2000) komen diverse personages voor uit eerdere romans van Giphart, zoals Giph, zijn zus Phileine en zijn studievriend Thijm. In de roman komen drie verhaallijnen samen: het begin van de liefde van Giph en de arts Samarinde, een weekje La Palma met een groepje mooie jonge mensen en de dood van Giph's moeder. De film naar de roman (met o.m. Tijn Docter, Carice van Houten en Johnny de Mol) kwam in 2006 uit.

Ronald Giphart schreef het Boekenweekgeschenk 2003, Gala, over het jubilerende agentschap Mijn Mensen van de succesvolle veertiger Panc. Gala werd gedrukt in een recordoplage van 780.000 exemplaren. Menno Schenke (in het Algemeen Dagblad) concludeerde naar aanleiding van dit boek: Er is geen schrijver in ons land zoals Ronald Giphart. Hij is de moderne volksschrijver bij uitstek, zoals ooit Gerard Reve verwoordde wat er in de Nederlanders omging.

In de Boekenweek 2003 verscheen een bijzondere uitgave: Dêr is gjin dêr, dêre (Er is geen daar, daar) een in het Fries vertaald liefdesverhaal van Giphart dat onderdeel is van een later in het Nederlands te verschijnen boek.
In april 2005 verscheen Troost, een bijtende maar hoogst onderhoudende roman over kook- en levenskunst.
De wilde kookstijl van de 37-jarige topkok Art Troost wordt alom bejubeld en met Michelin-sterren geprezen. Troost beschouwt de wereld als een groothandel in ingrediënten: lopen er op straat drie vrouwen, dan ziet hij prompt een frêle wildschotel voor zich, gecombineerd met een gemarineerde spiering en een geraffineerde soep van raapjes, thee en zwemkrab.
Door een eigen tv-kookshow, genaamd Sterallure, stijgt zijn roem naar ongekende hoogte. Tijdens de opnames van de zomereditie in een Frans château, met als gasten een marathonlopende filosoof en een wulpse schrijfster, begint Troosts succes echter onverwacht te kantelen. Pieter Steinz noemde Troost in NRC-Handelsblad een heerlijk boek. Troost werd een echte bestseller en zal o.m. verschijnen in Duitsland (Kiepenheuer & Witsch) en Italië (Scrittura). De roman werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.

In 2008 verschijnt de novelle Scène, spelend in de filmwereld.

Naast de bovengenoemde verhalenbundel en romans was en is Giphart op allerlei andere manieren met schrijven bezig. Hij schreef columns, was literatuurrecensent van het Parool, schreef de teksten voor de musical Hair, het scenario van de tv-serie De co-assistent, hij schrijft voor tijdschriften en was korte tijd hoofdredacteur van Rails. Een speelse benadering van de literatuur, als die uit zijn jeugd toen hij schrijvers indeelde in een periodiek systeem, is terug te vinden in een aantal boeken. Met zijn jeugdvriend Bert Natter schreef hij Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek (1993), met allerlei grapjes, quizzen, puzzels en zelfs uit te knippen aankleedpoppen (van Maarten t Hart) en maskers (van Harry Mulisch). Eveneens met Bert Natter schreef Giphart in 1995 De beste schrijver van Nederland. Voor De Bijenkorf schreef hij in 1997 De ontdekking van de literatuur, een aanstekelijke beschrijving van zijn eigen leesgeschiedenis doorspekt met toptienen, vragenlijstjes en andere wetenswaardigheden. Teksten die eerder verschenen in Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek en De ontdekking van de literatuur werden in 1998 opnieuw uitgegeven bij uitgeverij Podium onder de titel Planeet Literatuur.
Ten Liefde! uit 2001 is een non-fictieboek over seks en liefde, met hierin onder andere opgenomen columns over dit onderwerp die Giphart schreef voor het magazine Kijk. In 2002 verscheen in de illustere reeks Privé-domein van de Arbeiderspers Gipharts 'persoonlijke kroniek 2001': Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid.

Heldinnen (2003) zijn teksten van Ronald Giphart bij fotos van Eric van den Elsen, van vrouwen die direct of indirect een bestaan hebben opgebouwd waarin hun uiterlijk een wezenlijke rol speelt. Het gaat o.m. om actrices, modellen en tv-persoonlijkheden. In 2007 schreef Ronald Giphart een tijdlang columns onder de titel Keukenprins. De columns inspireerden hem tot het schrijven van de autobiografie van een eter Keukenprins (2008). Hij beschrijft hierin honderd dagen lang minutieus wat hij eet en drinkt, van ontbijt tot tussendoortjes, van diner tot medicijnen. Het boek bevat ook recepten. Over Ronald Giphart (en in het bijzonder zijn woordvondsten) verscheen in 2004 Giphtaal, van Wim Daniëls.

Zie ook www.ronaldgiphart.nl en www.phileinezegtsorry.nl