Gemeente Schiedam


Maart 2009

Uitslag onderzoek De Stuurhut

17 maart 2009

Onlangs is een halfjaarlijks inventariserend onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit binnen het gebouw De Stuurhut aan het Nijhoffplein. In de genomen luchtmonsters zijn deeltjes aangetroffen, die mogelijk konden wijzen op de aanwezigheid van asbest. Voor het college van burgemeester en wethouders was dit afgelopen donderdag aanleiding om met onmiddellijke ingang, een tweetal besluiten te nemen. TNO is gevraagd om binnen 24 uur een vervolgonderzoek uit te voeren. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek, is het gebouw per donderdagavond buiten gebruik gesteld.

Zaterdagochtend heeft TNO haar bevindingen gepresenteerd. In de gebruiksruimten zijn, op één na , geen asbestdeeltjes aangetroffen. Echter in de cv-ruimte en de meterkast is een verhoogde concentratie losse asbestvezels op de vloer gevonden. Voor de gebruikers van het gebouw zijn deze ruimten niet toegankelijk. In de gebruiksruimte, die uitkomt op de cv-ruimte en de meterkast, is een zeer geringe concentratie asbest in de lucht aangetroffen. Volgens TNO komt deze concentratie overeen met het zogenaamde Verwaarloosbaar risiconiveau. TNO geeft daarmee aan dat voor zover bekend, er zowel nu als in het verleden - geen sprake is van enig aantoonbaar gezondheidsrisico voor de gebruikers van het gebouw.

Met het oog op het vermijden van toekomstige gezondheidsrisicos adviseert TNO - voor zowel gebruikers als de omgeving - alle asbesthoudende materialen uit het gebouw te verwijderen. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van het onderzoeksrapport en de uitkomsten en aanbevelingen besproken. Aangezien het college de gebruikers van het gebouw geen enkel gezondheidsrisico wil laten lopen, heeft zij besloten het gebouw te slopen. Hiervoor is inmiddels contact gezocht met een gespecialiseerd bedrijf. Zodra bekend is wanneer met de sloop begonnen zal worden, worden de omwonenden geïnformeerd.

KomKids, die in De Stuurhut een peuterspeelzaal exploiteert, heeft haar activiteiten inmiddels op andere locaties voortgezet. Met de overige gebruikers van het pand wordt bekeken hoe de gemeente hen kan faciliteren bij het vinden van vervangende ruimte.

Onderstaand bericht is op verzoek van de gemeente Schiedam verzorgd door de GGD Rotterdam-Rijnmond
Risico asbest De Stuurhut
De GGD stelt dat de gezondheidsrisicos voor de kinderen die jarenlang van de peuterspeelzaal gebruik hebben gemaakt verwaarloosbaar zijn, omdat het aantal asbestvezels in de lucht heel klein is. Het is niet aannemelijk dat het aantal vezels in de lucht in het verleden groter was. Voor de facilitaire medewerkers geldt dat zij slechts sporadisch en dan ook nog kort in de cv-ruimte en de meterkast verbleven. Ook voor hen zijn de gezondheidsrisicos verwaarloosbaar.

Meer informatie
Voor vragen over De Stuurhut kunt u contact opnemen met de gemeente Schiedam .
Voor specifieke vragen over asbest en gezondheid kunt u contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond, sectie Medische Milieukunde, telefoonnummer 010433 9894.

Klik hier voor meer informatie.