Gemeente Geertruidenberg


Toegankelijk maken bushaltes

De afgelopen maanden zijn in de gemeente Geertruidenberg 23 bushaltes toegankelijk gemaakt voor minder-validen.

In 2009 volgen nog de haltes aan de Stationsweg, Centraleweg (ter hoogte van het politiebureau), Breetweerlaan, Strijenlaan, Kerklaan en Oosterhoutseweg. Als laatste zullen de laatste vier haltes in de Van Wijngaardenstraat toegankelijk worden gemaakt. De volgorde van het toegankelijk maken heeft te maken met de categorie van de halte en de subsidieverstrekking.

Het toegankelijk maken houdt in dat er speciale perronbanden worden aangelegd waardoor het in- en uitstappen makkelijker wordt. De vloer van de bus sluit beter aan op de halte. Er komen geleidelijnen voor slechtzienden en op- en afritjes naar de haltes, zodat de toegang niet alleen verbeterd wordt voor rolstoelgebruikers, maar ook voor rollators en kinderwagens. Tenslotte wordt er bij alle haltes uniform meubilair geplaatst zoals: abri's, banken, fietsklemmen en afvalbakken.

De inrichting van de haltes moet voldoen aan de eisen die door de provincie Noord-Brabant hieraan worden gesteld. De realisering van dit project komt dan ook mede tot stand door cofinanciering van de provincie Noord Brabant. Ook het Gehandicapten Platform Geertruidenberg heeft met adviezen bijgedragen aan het toegankelijk maken. De uitvoering wordt voorbereid en begeleid door de cluster BOR (Beheer en ontwikkeling van de Openbare Ruimte) van de gemeente Geertruidenberg.

Fietsenstalling

Om de haltes voor iedereen toegankelijk te houden, worden fietsers verzocht gebruik te maken van de aanwezige beugels. Hiermee wordt voorkomen dat verkeerd geparkeerde fietsen de geleidelijnen en op- en afritten blokkeren.