Stadsdeel Amsterdam Centrum


Verkeerscirculatie Nieuwmarktbuurt

16 maart 2009

De Geldersekade aan de oostzijde krijgt eenrichtingsverkeer (richting de Prins Hendrikkade). Ook wordt de rijrichting in de Sint Antoniesbreestraat en Jodenbreestraat omgedraaid vanaf de Houtkopersdwarsstraat.

Reden van deze wijzigingen is de bereikbaarheid in de Nieuwmarktbuurt. Deze bereikbaarheid is nodig door gemeentelijke projecten in de omgeving. Het eenrichtingsverkeer van zuid naar noord op de Geldersekade is een voorwaarde voor het nieuwe kruispunt bij de nieuw te realiseren 'Odebrug' in het verlengde van de Geldersekade. Dit heeft tot gevolg dat ook de rijrichting in de Sint Antoniesbreestraat en Jodenbreestraat vanaf de Houtkopersdwarsstraat moet worden omgedraaid wil de Nieuwmarktbuurt bereikbaar blijven. Bovendien is het voor de herinrichting en verkeersstromen op en rond het Mr. Visserplein van belang dat rijrichting van zuid naar noord gaat.

Afhankelijk van de ontwikkelingen van de Odebrug en Mr. Visserplein kan naar verwachting in 2010 het verkeersbesluit uitgevoerd worden. Voor de Sint Antoniesbreestraat volgt eerst nog een herinrichtingsplan. Over het geplande verkeersbesluit, de aanleiding én de vervolgstappen wordt naar verwachting eind april 2009 een informatieavond voor de buurt georganiseerd.