PwC: Europese beursgangen zullen zich niet snel herstellen

18/03/2009 10:15

PricewaterhouseCoopers B.V.

Voor het eerst sinds 2003 zijn er in Europa minder beursgangen genoteerd dan bij Amerikaanse- en Aziatische beurzen. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van de IPO Watch van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). De totale waarde van de Europese beursintroducties daalde in 2008 met maar liefst 83% ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werd met een totaal van 337 beursgangen 13,9 miljard EUR opgehaald. De Aziatische beursgangen waren goed voor 16 miljard EUR en de nieuwe listings in Amerika haalden in totaal 19 miljard EUR op in 2008.

De Londense beurs was het afgelopen jaar goed voor de meeste Europese beursintroducties. In totaal werd er 8,9 miljard EUR opgehaald verspreid over 99 beursgangen. Zeven van de tien Europese grootste introducties vonden plaats aan de London Stock Exchange. De Warsaw Stock Exchange in Polen was de op één na grootste Europese markt als het gaat over het aantal beursgangen en de totale waarde ervan. Bij elkaar werden er 91 noteringen bijgeschreven en werd er 2,5 miljard EUR opgehaald. Op de derde plaats stond Euronext, het consortium waar ook de Amsterdamse beurs bij hoort, met 65 nieuwe listings met een totale waarde van 2,5 miljard EUR.

De grootste Europese beursintroductie van 2008 vond plaats aan de Euronext. Het Portugese duurzame energie bedrijf EDP Renovàveis haalde 1,6 miljard EUR op met de beursgang. In de top-10 zijn drie beursintroducties te vinden met een waarde van meer dan één miljard EUR. In 2007 behaalde iedere notering in de Europese IPO top-10 meer dan een miljard EUR op.

Volgens Martin Coenen, director Transaction Services van PricewaterhouseCoopers zal het nog enige tijd duren voordat de beursgangen weer in de lift raken: "Het herstel van de beursintroducties is sterk afhankelijk van marktvertrouwen en de volatiliteit van aandelenkoersen. Stijgende aandelenkoersen zijn een graadmeter voor een herstellende economie. De huidige onzekerheid over de toekomstige koersontwikkeling zal beursintroducties in de weg staan. De verwachting is dat op zijn vroegst eind 2009 de aandelenkoersen zullen herstellen en misschien pas in 2010. Gekeken naar de historie, zal het daarna nog 4 tot 6 maanden duren voordat de beursintroducties weer op gang komen."

In 2009 zullen voornamelijk reeds beursgenoteerde bedrijven kapitaal willen aantrekken via de beurs om hun balanspositie te versterken, veelal via zogenaamde claimemissies. Bij deze emissievorm hebben bestaande aandeelhouders een voorkeursrecht ten opzichte van nieuwe aandeelhouders.

Een belangrijke slag die volgens Martin Coenen in dit kader moet worden geslagen, is de regelgeving met betrekking tot het prospectus: "Ook bij een claimemissie moet een bedrijf momenteel een volledig prospectus schrijven. De Europese Commissie is op dit moment aan het bekijken of bij het opnieuw aanbieden van aandelen aan bestaande aandeelhouders (een claimemissie) bepaalde informatie, die normaliter in een prospectus staat, kan worden weggelaten. Bestaande aandeelhouders zijn over het algemeen goed geïnformeerd over de onderneming en daarom kan bijvoorbeeld algemene beschrijvingen van het bedrijf, de markt waarin zij opereert en haar concurrentiepositie achterwege blijven. Hierdoor kan een prospectus sneller worden opgesteld en wordt de administratieve handeling ten behoeve van een claimemissie verminderd. Kortom, het wordt dan makkelijker voor bedrijven om geld op te halen. Dit kan een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de financiële positie van een bedrijf. Bestaande bankleningen kunnen zo worden herfinanciert."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl