Gemeente Terneuzen

Rem op leisurecenter door besluit Provincie

18 maart 2009

De provincie Zeeland heeft een zogeheten verklaring van geen bezwaar geweigerd en daardoor komt er voorlopig geen groen licht voor grootschalige winkels bij het leisurecenter in Terneuzen. Hierdoor wordt de toekomst van het complex - inclusief de skipiste - onzeker. Want in de plannen van het leisurecentrum is altijd gerekend op gedeelde exploitatie van het gebouw, door de piste en door de winkels eronder.

De gemeente Terneuzen is verbaasd over de weigering en vindt het besluit van de provincie zeer betreurenswaardig. Het gaat met de skipiste en de sportzaak boven verwachting goed. Het leisurecenter heeft zich nu al bewezen als aantrekkelijke `elkweervoorziening'. Deze voorziening heeft bovendien een bovenregionale uitstraling, zoals nu al wordt gemerkt aan de bezoekers die van elders in de provincie en uit Vlaanderen naar het centrum toekomen.

De toekomst hangt vanaf het begin af van de wijze waarop de ruimtes onder het leisurecenter kunnen worden ingevuld. Bij de kosten van het complex is namelijk gerekend op dubbele bezetting van de gebouwen. Nu grootschalige detailhandel zich niet kan vestigen, betekent dit ook dat de werkgelegenheid die `mee zou komen' met de nieuwe winkels, afgeremd is.

De argumenten van de provincie dat de plannen niet binnen het beleid passen, zijn niet overtuigend volgens het dagelijks bestuur van Terneuzen. Volgens het college van Terneuzen moet de overheid juist bij dit soort ontwikkelingen samenwerken en eenheid uitstralen. En bereid zijn beleid op elkaar aan te passen. De gemeente Terneuzen heeft op haar beurt dan ook alles gedaan om de plannen te doen passen en heeft speciaal een detailhandelsstructuurvisie opgesteld om ervoor te zorgen dat de verdeling van verschillende soorten winkels goed is geregeld in de gemeente.

Toelichting wethouder Van Waes:

Wethouder Adhémar van Waes (wethouder economische zaken): "Al met al betekent het dat weigering er toe leidt dat wij geen nieuwe ondernemingen in het leisurecentrum kunnen verwelkomen en dat is volgens ons, zéker in het huidig economisch tij door de kredietcrisis, eigenlijk onverantwoord. De provincie laat nu onnodig economische kansen en daarmee werkgelegenheid voor Zeeland liggen. En dit besluit raakt ook de consument. Wij zijn er overigens van overtuigd dat de leisurecentrumontwikkelingen uniek en plaatsgebonden zijn en dus niet zomaar op een andere plaats in de regio kunnen worden `herhaald'. Dit blijkt ook wel uit de expliciete interesse van de winkelbedrijven voor het complex in Terneuzen." Het gemeentebestuur had niet gedacht dat het College van GS tot een weigering zou besluiten en moet zich dan ook nog beraden over verdere formele stappen die zij kan ondernemen. De gemeenteraad van Terneuzen wordt door het College van B & W ingelicht over de beslissing.

Meer informatie D. Rouw, 0115-455 524 of 06-20424249