Ministerie van Defensie

Schipholmedewerkers opgepakt wegens cocaïnesmokkel

18 maart 2009, 9.59 uur

Rechercheteam Cargo-Harc van de marechaussee heeft 8 personen aangehouden wegens het invoeren van 83 kilo verdovende middelen via Schiphol. Zes verdachten werkten bij diverse bedrijven op de luchthaven.

De rechercheurs onderschepten de verdovende middelen in meerdere zendingen. Zij hielden de laatste verdachte afgelopen week aan. Het onderzoek vond plaats in de periode april 2008 tot en met januari 2009.

Bagagekelder

De verdachten pikten de cocaïne op in de bagagekelder, in koffers die voor hen herkenbaar waren gemaakt. Vervolgens smokkelden zij de drugs via personeelsdoorgangen naar buiten. De cocaïne was afkomstig uit Zuid-Amerika.

Huiszoekingen

De aangehouden verdachten, 7 mannen en 1 vrouw, zijn tussen de 25 en 57 jaar oud en zijn woonachtig in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp. In deze plaatsen verrichtte de marechaussee huiszoekingen waarbij zij ondermeer 150.000 euro aan contant geld aantrof. De marechaussee nam ook computers, mobiele telefoons en voertuigen in beslag.

Het Cargo-Harc Team bestaat uit medewerkers van de marechaussee, douane en het rechercheteam van de Belastingdienst FIOD-ECD. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem.