Gemeente Dongen

Nationale Boomfeestdag op 18 maart 2009

Publicatiedatum: 18-3-2009

Op woensdag 18 maart vond de Nationale Boomfeestdag 2009 plaats. Dongen deed dit jaar alweer voor de 35e keer mee aan deze dag. De 29 leerlingen van groep 7 van basisschool de Achterberg plantten aan de Schoolsticht in de nieuwe wijk de Beljaart verschillende bomen. Wethouder Ad Stoop stak hierbij ook de handen uit de mouwen.

Een sticht was van oudsher een toegangspad (haaks op de hoofdweg) de weiden en de akkers in. Een sticht bestond meestal uit een zandpad met wisselend links en rechts struiken en bomen. De straat de Schoolsticht is, met nog drie andere Stichten in de Beljaart, een verwijzing naar de vroegere stichten in dit gebied. Er komt beplanting die van nature in de omgeving voorkwam.

Soorten bomen
Tijdens de boomfeestdag plantten de kinderen vier eiken, drie berken en zes elzen. De bomen zijn, net als vroeger, niet in een strakke neer gezet, maar verspringen onderling. Onder deze bomen zijn een eik en een berk die meerstammig zijn. Een verschijnsel wat in de natuur ook regelmatig voorkomt. Om het natuurlijke karakter te benadrukken, is gekozen voor een wisselende afstand tussen de bomen.

Verder plant de gemeente in de Schoolsticht drie struiken (twee vlieren en een Gelderse roos) die vrij uit kunnen groeien. Na de boomfeestdag zaait de gemeente deze bomenstrook in met een bloemenmengsel om de uitstraling van de vroegere stichten zoveel mogelijk te benaderen.

Sponsoren
De boomfeestdag in Dongen wordt gesponsord door Coca Cola Enterprises Nederland BV en Oranjewoud. Zij voorzien de leerlingen van groep 7 van de Achterberg onder meer van een hapje en een drankje. Van Oranjewoud kregen de kinderen plantgoed mee dat ze zelf kunnen opkweken. Na twee jaar kunnen de kinderen de gekweekte boompjes inleveren tegen een vergoeding van 25. Op deze manier werken ze zelf mee aan hun klimaatbos.

Meer weten over de Nationale boomfeestdag?
De Nationale Boomfeestdag is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Meer informatie hierover vindt u op de website www.boomfeestdag.nl