Sri Lanka: levens van duizenden kinderen in gevaar 18 maart 2009, New York - In het noordoosten van Sri Lanka zijn door een nijpend gebrek aan voedsel, water en medicijnen de levens van duizenden kinderen in gevaar, meldt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal.

Op Sri Lanka, waar de Tamil Tijgers in het noordoosten strijden voor een onafhankelijke staat, zijn recentelijk honderden kinderen omgekomen en velen anderen gewond geraakt..

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay zitten tussen de 150.000 en 180.000 burgers vast in een gebied waar gestreden wordt tussen militairen en Tamil Tijgers. Sinds 20 januari zijn er volgens Pillay onder de burgerbevolking meer dan 28.000 doden en 7.000 gewonden gevallen. Militairen hebben gebieden die zij eerder veilig voor burgers hadden verklaard, meerdere malen beschoten.

Unicef-directeur Veneman waarschuwt dat kinderen in het conflictgebied door ziektes en ondervoeding kunnen overlijden. "Hulporganisaties moeten ongehinderd en op regelmatige basis toegang tot het conflictgebied kunnen krijgen, zodat zij levensreddende hulpgoederen kunnen brengen. Daarnaast moeten burgers naar veilige gebieden kunnen gaan, waar ze makkelijker hulp kunnen krijgen," aldus Veneman.

40.000 mensen hebben het conflictgebied kunnen verlaten. Velen van hen krijgen hulp van Unicef en andere VN-organisaties. Het gaat hierbij om schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, gezondheidszorg, voedsel, bescherming en onderwijs.