Vereniging Milieudefensie

Waterlanders willen hun unieke horizon niet kwijt

Actie voor open IJmeer in Uitdam

Amsterdam, 17 maart 2009. Milieudefensie voert campagne voor het open houden van het IJmeer. Samen met de Kwade Zwaan wordt een actie georganiseerd op de dijk bij Uitdam om de Waterlanders en ieder die het IJmeer aan het hart gaat te informeren en te mobiliseren.

Milieudefensie verspreidt deze week huis-aan-huis in Waterland en delen van Amsterdam Noord een folder met informatie over de bedreiging voor het IJmeer. Grootschalige buitendijkse woningbouw en een kilometerslange verkeersbrug door het IJmeer zouden aan deze weidse open ruimte en aan de unieke horizon van Waterland definitief een einde maken.

Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie: "Het IJmeer is een bijzondere plek in een sterk verstedelijkt gebied waar je de horizon nog kunt zien en de wind nog kunt voelen. Bovenal is het een natuurgebied met een beschermde status. Alle reden om heel zuinig te zijn op deze open ruimte ."

Op zondag 22 maart vindt de onthulling van een actiebord plaats op de dijk bij Uitdam. Aansluitend kunnen liefhebbers van het IJmeer op de foto om hun liefde voor het IJmeer te laten blijken. Dichter Arnaldo Nieuwendam zal deze liefde in poëzie-vorm tot uiting brengen. Op 7 april aanstaande organiseert Milieudefensie een debat over de plannen voor het IJmeer in de Opstandingskerk in Monnickendam

Wat : onthulling actiebord, fotosessie en poëzie op de dijk Waar : op de Waterlandse dijk ongeveer 500 meter ten zuiden van het dorp Uitdam
Wanneer : zondag 22 maart 2009 Tijdstip : onthulling 14.00 uur; fotosessie tot 16.00 uur