Meer aandacht voor onderwijs in conflictgebieden

18/03/2009 11:40

Save The Children Nederland

Meer aandacht voor onderwijs in conflictgebieden

"Ook tijdens oorlogen hebben kinderen recht op onderwijs"

Wereldwijd gaan miljoenen kinderen in conflictgebieden niet naar school. Deze kinderen staan centraal in het debat dat vandaag wordt gevoerd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als we de noden van deze kinderen niet onder ogen zien, dan zullen we de millenniumdoelen op het gebied van onderwijs, zeker niet halen, aldus Save the Children. De organisatie roept de Verenigde Naties dan ook op hun verantwoorlijkheid te nemen en te zorgen dat kinderen in conflictgebieden onderwijs kunnen volgen.

Ieder jaar moeten gemiddeld 750.000 kinderen onderwijs missen door humanitaire rampen. Meer dan 75 miljoen kinderen gaan wereldwijd niet naar school, 40 miljoen van deze kinderen woont in een gebied dat getroffen is door oorlog. Door natuurrampen en oorlogen raken onderwijssystemen enorm beschadigd. Kinderen en leraren moeten veelal op de vlucht slaan en schoolgebouwen raken beschadigd door gevechten.

Leslie Wilson, landendirecteur van Save the Children in Afghanistan, spreekt vandaag de Algemene Vergadering toe. "Het is mogelijk om onderwijs te bieden in moeilijke situaties.", zo zegt Wilson: "In Afghanistan is het bijvoorbeeld ondanks de onveiligheid gelukt om meer kinderen naar school te laten gaan. Het aantal kinderen dat naar school gaat, groeide van minder dan een miljoen kinderen in 2002 naar meer dan zes miljoen in 2006." Save the Children levert in Afghanistan een grote bijdrage door samen te werken met het Ministerie van Onderwijs, scholen te bouwen en leraren op te leiden.

Kinderen onderwijs bieden ten tijde van oorlog en conflict, geeft kinderen hoop en een gevoel van normaliteit. Onderwijs is dé manier om informatie te geven over de gevaren van landmijnen, gezondheid en hygiëne. Daarmee worden levens gered. Daarnaast is onderwijs op de lange termijn de enige uitweg om armoede te bestrijden. Onderwijs speelt een sleutelrol bij vredesopbouw in landen die getroffen zijn door een gewapend conflict. Op school verwerken kinderen hun ervaringen en wordt de basis gelegd voor vrede.





http://www.savethechildren.nl