Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Meer huid beschikbaar voor proefdiervrij huidmodel

Publicatiedatum: 18 maart 2009 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Research

Op iniatief van vereniging Proefdiervrij is het LUMC een samenwerking begonnen met het Medisch Centrum Scheveningen. Huid, overgebleven na cosmetische ingrepen, wordt met goedkeuring van de patiënt overgebracht naar het LUMC. De afdeling Huidziekten gebruikt deze huid voor de productie van een levend huidmodel ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor zijn voor dit onderzoek geen proefdieren meer nodig. Het huidmodel geeft betrouwbare resultaten en is goedkoper dan huidonderzoek met proefdieren.

Het levende huidmodel werd primair ontwikkeld voor fundamenteel onderzoek naar basismechanismen in de huid en toxicologisch onderzoek. Celbioloog dr. Abdoel El Ghalbzouri van het LUMC won met dit model in 2008 de Publieksprijs Alternatieven voor Dierproeven van de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven (NCA). Door verdere ontwikkeling van het huidmodel wordt er nu ook ander onderzoek mee verricht, bijvoorbeeld onderzoek naar huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot dierlijke huid, bootst dit huidmodel de menselijke huid perfect na.

Een deel van het wetenschappelijke onderzoek van het LUMC is niet mogelijk zonder het gebruik van proefdieren. Dat neemt niet weg dat het LUMC een verantwoord gebruik van proefdieren hoog in het vaandel heeft staan. Het LUMC geeft in de uitvoering van zijn beleid nadrukkelijk aandacht aan de 3V's van Vermindering, Verfijning en Vervanging van dierproeven. Het huidmodel is hiervan een resultaat.

Op de website van Proefdiervrij vindt u een korte film over het huidmodel en de totstandkoming ervan.