D66

woensdag 18 maart 2009

Juist nú meer Europese integratie

Gisteren vond in de Eerste Kamer het jaarlijkse Europadebat plaats. D66-senator Hans Engels pleitte voor meer Europese samenwerking om de wereldwijde financiële, economische en ecologische crises te bestrijden. ''Er moeten ondubbelzinnige en verplichtende afspraken in de Europese Unie worden gemaakt'', aldus senator Engels.

Toekomstgerichte Unie

''In tijden van economische crisis hebben regeringen de neiging naar binnen te keren en protectionistische maatregelen te nemen. Maar juist nu is er internationale samenwerking nodig. Er moet groen, innovatief en toekomstgericht gedacht worden'', betoogde de D66'er.

Invloed nationale parlementen

De invoering van het Verdrag van Lissabon, het hervormingsverdrag van de Europese Unie, is een goede stap in de richting van een transparanter en democratischer Europa. Echter, met dit verdrag krijgen de nationale parlementen ook meer macht en kunnen zo Europese wetgeving blokkeren. Engels: ''Dit is niet in lijn met de gedachte van verdergaande integratie, maar sluit eerder aan bij de Europa-kritische tijdgeest''.

Politieke eenheid in Europa

De senator sluit zich aan bij de opvattingen van de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan en de voormalige premier van België, Guy Verhofstadt. Beiden vinden dat de politieke samenwerking op Europees vlak vergroot moet worden. Engels: ''Verdere Europese integratie en gerichte investeringen in een duurzame en innovatieve kenniseconomie is nodig om de wereldwijde crises aan te pakken.''

Lees hier de gehele bijdrage van senator Engels.

Zie het origineel