Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Startbijeenkomst Projectacademie

Toespraak | 18-03-2009 | Den Haag | Secretaris-Generaal Wim Kuijken

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Vorige maand hadden we in de Bestuursraad van VenW prof. dr. ir. Derkjan van der Leest te gast. Hij is verbonden aan het Strategic Management Centre en doceert aan de VU.

Hij gaf een presentatie over zijn evaluatieonderzoek naar de HSL-Zuid. Onderzoeksvraag: "hoe kan de aansturing van grote, complexe en innovatieve projecten worden verbeterd?"

Het was een interessante presentatie. Enkele kernpunten in zijn betoog wil ik u niet onthouden. Ze zullen u vanuit uw praktijk bekend voorkomen:

· Projecten worden steeds complexer. Het gaat niet om een fysieke verbinding van A naar B. Maar om de realisatie van een integraal vervoersconcept.

· Een goede aansturing vanuit de techniek en de infrastructuur is dus niet voldoende om een project tot een succes te maken. Er speelt veel meer mee: politieke randvoorwaarden, samenwerking met marktpartijen en soms ook internationale partners, verwachtingen van omwonenden, ICT-opgaven, ruimte om het systeem te testen, etc.
· Een projectstructuur die zich louter concentreert op het contract met de aannemer en/of vervoerder werkt dus niet goed. Andere relevante aspecten blijven daarmee onderbelicht.

· De projectmanager wordt steeds meer een spin in het web. Iemand die verschillende eisen en belangen integreert en het proces regisseert.

Dit komt u vast bekend voor. Uw werk is bijzonder complex. Vorige maand verzuchtte Ton Swanenberg - Alliantiemanager A2 Hooggelegen - in het blad Cobouw (17 februari 2009):

"Eigenaardig dat mensen die zo lang op school hebben gezeten het met elkaar zo ingewikkeld weten te maken dat bijna geen hond het nog snapt."

Tegelijkertijd moeten we constateren dat het maatschappelijk belang van uw werk enorm groot is. Bouwprojecten worden met argusogen gevolgd door burgers, bestuurders, politiek, ondernemers en media. Of het nu de A12 is, de tunnels in de A73, de HSL of de renovatie van het Rijksmuseum.

De roep om `sneller en beter' wordt steeds luider. En daar proberen we ook proactief invulling aan te geven (o.a. via Elverding).

Juist omdat de eisen aan projectmanagement zo hoog zijn en de omgeving zo complex, is het van belang dat het leeraanbod van topkwaliteit is.

Daar komt nog iets bij. We willen als rijksdienst de beste mensen binnenhalen en binnenhouden. En talent de kans geven zich te ontwikkelen. Op een arbeidsmarkt met - op de langere termijn - grote concurrentie om schaars talent, moet je je als werkgever onderscheiden. En dat kan met een kennisprogramma van topniveau.

Vandaar dat we als Bestuursraad van VenW de oprichting van een Projectacademie actief hebben ondersteund. Rijkswaterstaat, ProRail en de Rijksgebouwendienst hebben de handen ineengeslagen. En vandaag vieren we de officiële start. Straks wordt die start bekrachtigd met de ondertekening van een verklaring door de drie initiatiefnemers. Andere partners binnen de overheid tonen al ook interesse, dus wie weet wat de toekomst nog aan moois brengt. Het is een groeimodel.

De kracht van de overheid zit in mensen. In ú. Dus het is niet meer dan normaal dat we investeren in u en uw ontwikkeling.

De Projectacademie spitst zich toe op de overheidscontext en de politieke omgeving. Veel kennis hebben we zelf in huis. Die kennis wordt binnen de academie benut en verspreid, en aangevuld met inzichten vanuit de universiteiten en andere kennisinstellingen. Maatwerk van hoge kwaliteit voor ú.

Daarmee is de Projectacademie verwant aan de drie andere academies die we hebben:

· De Academie voor Overheidscommunicatie;

· De Academie voor Economie en Financiën;

· De Academie voor Wetgeving.

Als ik naar de toekomst kijk, dan zie een groeiend verband tussen deze overheidsacademies. Er groeit in Nederland een hoogwaardig aanbod van topopleidingen voor topambtenaren. We zien de eerste contouren ontstaan van een samenhangend kennisnetwerk. Een soort `John F. Kennedy School of Government'.

De toekomst is vol beloften. Maar vandaag vieren we een belangrijke mijlpaal met de start van de Projectacademie.

Ik wil de drie partners die samen deze Academie inhoud gaan geven van harte feliciteren. Bert Keijts, Peter Jägers en Bert Klerk/Patrick Buck: dank voor de inspirerende rol die jullie hebben gespeeld.

En iedereen die binnen de Academie kennis gaat brengen, halen of delen: heel veel succes!

Verwante onderwerpen


* Over VenW