Gemeente Dordrecht

Vijftig leerlingen planten bomen

53e Nationale Boomfeestdag op Frans Lebretlaan

Elk jaar planten leerlingen van basisscholen in Dordrecht nieuwe bomen in Dordrecht. Dit in het kader van de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag. Zij doen dit altijd met een wethouder van de gemeente. Op 18 maart plantten vijftig leerlingen uit groep 7 van de basisscholen Pius-X en de Prins Bernhardschool elzen en magnolia's aan de Frans Lebretlaan.

Zij deden dit samen met wethouder F.J. van den Oever (Stadsbeheer). Stadsbeheer organiseert elk jaar deze groenfeestdag samen met Weizigt Natuur- en Milieucentrum. Het thema is dit jaar 'Spaar de bomen'. De organisatie koos dit jaar voor de Frans Lebretlaan, omdat door de kastanjeboomziekte een groot aantal kastanjebomen is gesneuveld. De elzen en magnolia's vervangen deze bomen. Op de Boomfeestdag plantten de kinderen elzen langs de straat en magnolia's in de middenberm. De magnolia's bloeien in het vroege voorjaar. De elzen bloeien vaak al in februari met hun sierlijke mannelijke katjes. De vrouwelijke bloemen groeien uit tot de bekende elzenproppen, die in het najaar en in de winter verschillende vogelsoorten van voedsel voorzien. Het straatbeeld wordt door bomen te planten kleuriger en ook voor vogels aantrekkelijk.

Doel
Door het planten van b omen leveren kinderen een bijdrage aan het terugdringen van CO'-uitstoot. Ook is het doel om kinderen en volwassenen op een positieve manier de waarde en het belang van een gezonde, groene natuur te laten inzien. De scholieren krijgen ieder jaar een lespakket over bomen. De landelijke organisatie van de Boomfeestdag is in handen van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Jaarlijks doen vierhonderd gemeenten mee.

Thema Spaar de bomen
Het thema dit jaar is ingegeven om nadrukkelijk aandacht te vragen voor bomen, vooral in de stad. Bomen in steden hebben het niet altijd gemakkelijk: wij zijn vaak al blij als een boom in een stedelijke omgeving 30 jaar wordt, terwijl deze eigenlijk veel ouder kan worden. Bomen moeten dus gespaard worden! Om ze tot in lengte van dagen te sparen en om ze te beschermen hebben bomen de jonge generatie, onze kinderen, nodig: vooral zij moeten de waarde, het belang en de functie van bomen in hun directe leefomgeving inzien!

Bomen zijn dus op zoek naar beschermers en dat worden in 2009 de kinderen van Nederland! Of de bomen nu net geplant zijn of dat het al oudere bomen zijn, dat maakt niet uit. Kinderen kiezen hùn 'beschermboom', adopteren, beschrijven en onderzoeken deze én zorgen ervoor dat hun beschermboom nog heel veel jaren kan blijven groeien. Zij worden de 'bomenbewakers' van de gemeente. Datum 18 maart 2009

Noot voor redacties
Redactie Mevrouw C. Chin A Foeng
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 89 44
Informatie De heer J. Booij
Weizigt Natuur- en Milieucentrum
T (078) 639 614 19 00




Gemeente Dordrecht